HAK werkt aan 'intelligent groentebord' voor kinderen

23-04 06:03 | bron: Onderwijsland.com

GIESSEN - HAK werkt aan het ontwerp en de productie van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te laten eten dan nu het geval is. De groentefabrikant wil kinderen in de leeftijd 4-8 jaar en hun ouders op een slimme wijze helpen om meer groenten te eten en zo onbewust een gezonder eetgedrag te beïnvloeden. Hierover bericht HAK op zijn website.

Het bord, dat vanaf begin 2021 op de markt komt, gaat binnenkort in Nederland in productie. Bij de ontwikkeling van het bord heeft HAK zich onder meer gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Zo heeft Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van HAK literatuuronderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zintuigelijke beïnvloeding van ons onderbewuste eetgedragin het bijzonder de rol van het bord waarvan wordt gegeten in relatie tot het eten van groenten.

Volgens HAK en de betrokken experts w.o. een voedingsdeskundige en industrieel ontwerpers, is het intelligente bord een ontwerpmix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van de groenten versus andere ingrediënten die de onbewuste keuzes van het eetgedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden.

Veel ouders herkennen het gedoe, en soms zelfs de strijd, om kinderen met name in de leeftijd van 4-8 jaar, dagelijks een voldoende hoeveelheid en variatie (of überhaupt) groenten te laten eten. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen adviseren dat ouders hun kinderen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag laten eten. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten.

Jong geleerd, oud gedaan

In de eerste tien levensjaren levert de consumptie van groenten een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon van het kind. Vanuit het adagium jong geleerd, is oud gedaan, is het logisch dat het eetgedrag van kinderen uiteindelijk ook invloed heeft op wat ze op volwassen leeftijd eten. Feit is dat de dagelijkse groenteconsumptie van volwassenen met gemiddeld 131 gr./dag net iets meer is dan de helft van de door het Voedingscentrum voorgeschreven hoeveelheid (250 gr/dag) – red.). Hiermee zit Nederland ver onder het Europees gemiddelde.

Mirjam van Delft, voedingsdeskundige, kinderdiëtist en onderdeel van het projectteam, zegt: “Het eten van te weinig groente ontstaat vaak in de peutertijd. De overgang van gepureerd voedsel naar ‘mee eten met de pot’ kan hierin een struikelblok zijn. Met name groente wordt dan niet, of in kleinere hoeveelheden gegeten. En dit werkt weer vaak door als het kind ouder wordt. Hoe eerder een kind (ongemerkt) groente eet, hoe makkelijker dit ook later zal gaan.”

De inname van voldoende groente is belangrijk omdat het een bron is van vitaminen, mineralen en vezels. Op de korte termijn heeft dit een positieve invloed op de stoelgang en het verzadigingsgevoel, op de lange termijn hangt het samen met een lager risico op chronische ziekten. “Het is dan ook belangrijk om als ouder verschillende groente (op verschillende manieren) te blijven aanbieden,” zo stelt Van Delft.

Begin 2021 presenteert HAK onderliggende inzichten, prototypes en het definitieve ontwerp van het bord dat dan op de markt komt. Bekijk meer informatie op de website van HAK.

 

Bron: HAK

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
07 mei Handreiking informatieoverdracht tussen kinderopvang en basisonderwijs
07 mei Veel zware gesprekken bij Kindertelefoon ondanks heropening scholen
07 mei Universiteiten verwachten opnieuw flink meer aanmeldingen
07 mei Grote diversiteit binnen informeel onderwijs
06 mei Rutger Pol nieuwe directeur Toezicht Voortgezet Onderwijs Onderwijsinspectie
06 mei Leerlingen van Bussumse school gestuurd na uit de hand gelopen examenfeest
06 mei Kalverboer: 'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'
06 mei Lerarenpensioenfonds ABP was vorig jaar 1,5 miljard kwijt aan bonussen
06 mei Bijna acht op de tien jongeren heeft meer dan basis digitale vaardigheden
05 mei Vóór corona waren rekenprestaties basisscholieren verbeterd
05 mei VR en AR in het hoger onderwijs
05 mei Eten in schoolkantines gezonder, maar wel meer fastfoodketens in schoolomgeving
04 mei De overgang naar een nieuw schooljaar: extra coulance of niet?
04 mei Kinderen tussen 7 en 12 jaar mogen eenmalig meedoen aan LEGO Masters
04 mei Onderwijsprofessional betaalt soms vier keer zoveel voor tweede studie
04 mei Landelijke uitrol zelftesten kinderopvangsector van start
04 mei Aan het woord: Gea Makkink, Teamleider Stafafdeling
04 mei Wijziging Gids proportionaliteit (actueel voor onderwijs)
03 mei Kritiek op profielensysteem: scholier kiest te jong en met te weinig vrijheid
03 mei Hogeschool Utrecht zoekt 400 docenten: forse toename studenten verwacht
03 mei Loonkloof het kleinst in onderwijs
03 mei Ruim 4.000 ouders krijgen toeslagencompensatie niet voor 1 mei
03 mei Prowise en HP slaan handen ineen: Duurzame Chromebooks voor blended learning
30 apr 11.000 toeslagenouders krijgen voor 1 mei 30.000 euro compensatie
30 apr Aantal cliënten in de jeugdzorg vorig jaar voor het eerst sinds 2015 gedaald
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?