Controle in je klas met klassenmanagement in Prowise GO

BUDEL - Stiekeme website? Wegklikken tijdens een toets? Afgeleid door YouTube tijdens opdrachten of uitleg? Met het klassenmanagement in Prowise GO zijn deze afleidingen verleden tijd! In Prowise GO kun je live meekijken op de devices van je leerlingen, links pushen, schermen pauzeren en behoud je zo de controle in jouw klas.

Let op: In verband met de privacywetgeving is het belangrijk dat de leerling het verzoek om live mee te kijken heeft geaccepteerd. Hiervoor verschijnt een melding in het scherm van de leerling. Daarna is het scherm van de leerling pas zichtbaar bij jou als leerkracht. Ook moeten ouders van minderjarige leerlingen eenmalig toestemming geven om devices van ingelogde leerlingen in te kunnen zien en beheren middels klassenmanagement.

Waar kun je de klassenmanagementfunctie allemaal voor inzetten?

Behoud overzicht

In de klassenmanagementfunctie heb je een overzicht van al jouw leerlingen die zijn ingelogd in het GO-portaal. Dit overzicht bestaat uit screenshots van de leerlingdevices die om de drie seconden automatisch worden gerefreshed. Door in het ‘klassenmanagement’ op het scherm van een leerling te klikken, open je een vergrote weergave van het scherm van het leerlingdevice. Zo kun je precies zien waar een specifieke leerling mee bezig is.

Controlefunctie

Linksonder in de vergrote weergave van het scherm van het leerlingdevice staat de knop ‘live meekijken’. Gebruik het live meekijken om te kijken of jouw leerlingen met de juiste opdrachten bezig zijn. Zitten ze op de goede webpagina of doen ze totaal iets anders? Indien ze compleet iets anders aan het doen zijn, klik je op het kruisje rechtsboven een tabblad om de webpagina af te sluiten. Je kunt je leerling vervolgens helpen de juiste webpagina te vinden door een link te delen via de functie ‘weblink sturen’. Zet eventueel de webpagina op slot door op het slotje te klikken. Zo bezoekt je leerling alleen de verstuurde pagina en worden overige tabbladen geblokkeerd.

Hoe is het niveau?

Gebruik de meekijkfunctie niet alleen om te controleren of je leerlingen met de juiste opdrachten bezig zijn, maar zet deze functie ook in om te analyseren of jouw leerlingen op het juiste niveau zitten. Blijft een leerling bijvoorbeeld heel lang op dezelfde pagina met dezelfde som of opdracht? Ga dan in gesprek met hem of haar en kom erachter wat er scheelt. Het kan ook zo zijn dat iemand al heel snel klaar is met een opdracht. Dit is ook het opmerken waard en eventueel kun je in deze situatie extra werk aanbieden.

Een-op-een onderwijs

De live meekijkfunctie is ook heel goed te gebruiken wanneer je als leerkracht niet wenst dat er in deze tijd veel door de klas gelopen wordt of een leerling liever niet door de klas loopt of roept. Je kunt vanaf je eigen scherm direct meekijken op het scherm van jouw leerling en zien waar hij of zij mee bezig is. Daarnaast zie je tijdens het live meekijken hoe een leerling zijn of haar bewerkingen opschrijft en tot een bepaald antwoord komt in plaats van achteraf alleen de uitkomst te zien.

Sociaal emotioneel

Omdat je kunt meekijken met het scherm van jouw leerlingen is het heel gemakkelijk om een leerling te zien die een goede werkwijze hanteert. Om een extra boost te genereren, geef je deze leerling een compliment door zijn of haar scherm live te delen met de klas. De leerling kan vervolgens vanuit zijn eigen plek een korte presentatie of uitleg geven over zijn gemaakte werk.

Zelfstandig werken

Laat je leerlingen in groepjes zelfstandig werken aan een opdracht. Kijk op afstand via het GO-dashboard mee met de leerlingen hoe ver ze zijn. Is het al tijd om iedereen terug te roepen of heeft iedereen nog wat tijd nodig? Wil je dat iedereen terugkomt naar de klas voor een uitleg of verlengde instructie? Kies dan voor de ‘pauzeerfunctie’ en pauzeer ieders scherm, maar dit kan ook individueel per leerling of een groepje leerlingen.. Spreek dit uiteraard wel van tevoren af met je leerlingen.

Ontdek alle GO-voordelen

 

Bron: Prowise - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws