Aan welke knoppen draai je om motivatie van leerlingen te bevorderen?

De pandemie is niet in de koude kleren gaan zitten: de motivatie van leerlingen is lager dan ooit. Merk jij ook dat leerlingen onrustig zijn, lastiger aan het werk gaan en slechter presteren? Wil jij weten hoe je hen motiveert? Judith van Rooijen heeft bijna 25 jaar ervaring in het voortgezet onderwijs: voor de klas, in het ondersteuningsteam en als leidinggevende. Ze vertelt aan welke knoppen je kunt draaien om de motivatie van jouw leerlingen te bevorderen.

Hetzelfde vraagstuk op vele scholen

Judith: “Ik kom op veel verschillende scholen door mijn werkzaamheden. Ondanks de verschillen in onderwijstype en ligging in Nederland, speelt de motivatievraag op veel scholen. Ongemotiveerde leerlingen komen we allemaal tegen, maar scholen zijn dagelijks bezig om het onderwijs te verbeteren voor leerlingen. Zij willen weten hoe je de motivatie bij leerlingen kunt verhogen”.

De motivatie van leerlingen bevorderen aan de hand van de zelfdeterminatietheorie

De knoppen waaraan je kunt draaien om de motivatie van leerlingen te bevorderen, komen voort uit de zelfdeterminatietheorie (ZDT). Deze theorie stelt dat de intrinsieke motivatie van mensen afhankelijk is van drie basisbehoeften: competentie, autonomie en verbondenheid. De motivatie van jouw leerlingen vergroot je dus door:

  • Een leerling autonomie te geven;
  • Inhoud aan te sluiten bij competenties;
  • Te werken vanuit relatie.

Autonomie, competenties en verbondenheid in de praktijk

Hoe ziet bovenstaande opsomming er in de praktijk uit? Wat betekent het voor de lessen en begeleiding die gegeven worden? Judith: “Je kunt de link leggen tussen didactisch coachen en de ZDT door vragen te stellen, feedback én aanwijzingen te geven. Hiermee kun je de motivatie van jouw leerlingen vergroten”.

Meld u aan voor het Congres Jongerenwelzijn in het Onderwijs

 

Bron: SBO Onderwijs - partner Onderwijsland.com 

Meer over


Laatste nieuws