Doorstroomtoets verhoogt werkdruk in praktijkonderwijs

bron: Onderwijsland
Leraren in het praktijkonderwijs kampen met een steeds hogere werkdruk, en dat is een gevolg van de doorstroomtoets op de basisschool. Dat zegt de Sectorraad Praktijkonderwijs, die deze vorm van voortgezet onderwijs vertegenwoordigt. De organisatie verwacht dat de werkdruk nog verder zal toenemen en vraagt de overheid om maatregelen.
Kinderen in groep acht van de basisschool maken sinds vorig jaar de doorstroomtoets. Dat is de opvolger van de eindtoets. Vooraf krijgen de kinderen van school een advies welke middelbare school het beste voor ze zou zijn. Wanneer ze de toets beter maken, moet het advies in principe worden aangepast. Dat wordt kansrijk adviseren genoemd, en die aanpak geldt sinds 2020.
Dit kan dus betekenen dat een kind niet naar het praktijkonderwijs gaat, maar naar het vmbo. Het aantal kinderen dat afgelopen zomer vanuit groep acht naar het praktijkonderwijs ging, was 12 procent lager dan in 2020, aldus de sectorraad.
Op het vmbo kunnen de kinderen ondanks het schooladvies misschien niet meekomen. Dan moeten ze alsnog naar het praktijkonderwijs. Het aantal leerlingen dat vanuit de brugklas van het vmbo naar het praktijkonderwijs overstapte, lag vorig jaar 36 procent hoger dan in 2020. Vanuit de tweede klas van het vmbo ging vorig jaar 30 procent meer over naar het praktijkonderwijs dan in 2020. Mede daardoor stijgt het aantal leerlingen in het praktijkonderwijs.
Volgens de sectorraad hebben die zij-instromers nog niet precies door hoe het praktijkonderwijs werkt. De kinderen missen aansluiting bij de manier van lesgeven en hebben extra begeleiding nodig, wat ook gevolgen heeft voor de begeleiding van de andere kinderen. Dat verhoogt de werkdruk, aldus de organisatie.
De raad vraagt om scholen niet te laten kijken naar het hoogste resultaat, maar naar wat het beste past bij een kind. "Passend adviseren in plaats van kansrijk adviseren". Om dat mogelijk te maken, zou de opwaartse druk vanuit de maatschappij ook minder moeten worden. Daarnaast zouden kinderen een schooladvies met alleen praktijkonderwijs moeten kunnen krijgen. Nu staat er altijd vmbo-bb bij.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
30 apr Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk
-
29 apr Studie UvA: minder vernieuwingen bedrijfsleven door stijgende kosten
-
28 apr Aantal bbl-leerbanen mbo stijgt flink
-
28 apr Universiteit: al 14 studenten Duits, wellicht door Lubachfactor
-
28 apr Leren in de 21e Eeuw
-
25 apr Doorstroomtoets verhoogt werkdruk in praktijkonderwijs
-
24 apr Onderwijs wil niet meer met overheid praten over herstelplan
-
24 apr Provincies achter plan universiteiten voor buitenlandse studenten
-
24 apr Inclusief onderwijs: Een pad naar diversiteit en gelijkheid
-
23 apr Kleinere klas kan baan in het onderwijs aantrekkelijker maken
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan