Studenten staan langer dan hun studietijd ingeschreven voor een kamer

Studenten moeten bij studentenhuisvesters meerdere jaren ingeschreven staan voordat ze uiteindelijk een studentenkamer kunnen krijgen. Dat duurt regelmatig langer dan de studie zelf. Dat blijkt uit cijfers van verschillende sociale studentenhuisvesters. Dat meldt NU.nl.

De inschrijfduur van een student is de belangrijkste reden om een kamer toegewezen te krijgen. Een student die vijf jaar staat ingeschreven, heeft een grotere kans op een studentenkamer dan een student die twee jaar ingeschreven staat.

Voor studentenkamers loopt de wachttijd steeds meer op. Oud-studenten bezetten vaak de weinige studentenkamer die er zijn, want zij kunnen niet doorstromen naar een starterswoning.

Tilburg komt als beste uit de bus. Studenten moeten daar drie jaar ingeschreven staan voordat ze kans maken op een studio. Na Tilburg volgen studentensteden Wageningen, Groningen en Breda. Daar ligt de inschrijfduur op 3,5 jaar.

Studenten in Delft, Leiden of Amsterdam moeten nog langer wachten. Daar is de inschrijftijd bijna 5 jaar.

Jolien Dopmeijer van onderzoekinstituut Trimbos geeft aan dat studenten vanwege het woningtekort bepaalde stappen in hun ontwikkeling niet kunnen zetten. Dat kan leiden tot stress, zorgen, een negatief toekomstperspectief en dat mondt uit in somberheid. Erg vervelend voor de studenten, maar ook voor hun ouders.

Wanneer je een woning hebt in de stad waar je studeert voel je je ook meer een met je studie en medestudenten. Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond geeft aan dat zonder woning je studietijd toch minder leuk en makkelijk is. Studenten zonder kamer moeten namelijk vaak lang reizen. Studeren, reizen, werken en sociale activiteiten zorgen voor een druk programma en dat levert uiteindelijk alleen maar stress op.

Er is een landelijk actieplan studentenhuisvesting. Voor 2030 moeten er 60.000 huizen bijgebouwd zijn. Op dit moment staat de teller op 29.000 huizen. Maar, de komende jaren zullen er veel studenten langer thuis blijven wonen dan eigenlijk de bedoeling was. Dopmeijer adviseert studenten en hun ouders om elkaar vrij te laten, maar wel goede afspraken daarover te maken. 

Laatste nieuws