Hoe draagt een NT2-opleiding bij aan de Nederlandse taalverwerving van anderstalige leerlingen?
bron: Onderwijsland.com
EINDHOVEN - De populatie anderstaligen in Nederland groeit gestaag sinds de komst van gastarbeiders in de jaren zestig en zeventig. Een veelvoorkomende misvatting is dat migrantenkinderen de Nederlandse taal beheersen, omdat zij in Nederland zijn geboren. De kans is echter groot dat zij vooral hun moedertaal spreken, waardoor ze de Nederlandse taal niet voldoende beheersen en talloze problemen ondervinden in het onderwijs. Josée Coenen, ervaren trainer op het gebied van Nederlands aan anderstaligen, stelt dat leerkrachten niet altijd voldoende zijn toegerust om les te geven aan anderstaligen. Hiervoor is een NT2-opleiding nodig.
Hedendaags taalonderwijs
Problemen omtrent Nederlandse taalverwerving spelen niet alleen bij migrantenkinderen, ook bij vluchtelingen en asielzoekers. Tegenwoordig denken veel mensen in het basisonderwijs dat anderstalige leerlingen de Nederlandse taal oppikken door ermee in aanraking te komen. “Het is echter niet voldoende om ze onder te dompelen in de Nederlandse taal door ze bij Nederlandstalige leerlingen in de klas te zetten. Onderdompeling gecombineerd met specifiek taalonderwijs is de sleutel”, aldus Josée. “Anders creëer je een enorme populatie van mensen die vastlopen in het onderwijs, waardoor zij hun talenten niet kunnen ontplooien, gefrustreerd zijn en zich niet kunnen uiten”.
Taalonderwijs vanuit een NT2-opleiding
Josée: “we vragen kinderen nu om te leren in het Nederlands, zonder dat ze Nederlands voldoende beheersen. We kunnen niet verwachten dat anderstalige leerlingen de Nederlandse taal zodanig beheersen om in deze taal te leren zonder specifieke ondersteuning”. Een NT2-opleiding geeft inzicht in de benodigde ondersteuning aan de hand van twee aspecten:
- Focus op het kind, welke obstakels komen anderstalige leerlingen tegen?
- Focus op de leerkracht, zij worden opgeleid met methodes voor Nederlandstalige leerlingen. Ze krijgen bijna geen opleiding (meer) om les te geven aan niet-Nederlandstaligen. We moeten dus ook focussen op de leerkracht.
“Leerkrachten moeten zich gesteund voelen om de opleiding Leerkracht NT2 in het PO te volgen, om zo meer handvatten op te doen en om grip te krijgen op les aan niet-Nederlandstaligen”, zegt Josée.
Meer informatie over de opleiding Leerkracht NT2 in het PO
Bron: SBO - partner Onderwijsland.com
Meer over
Laatste nieuws
-
04 okt Twee nieuwe leden Onderwijsraad
-
04 okt Strenger toezicht op mbo-instellingen met nieuwe maatregelen
-
04 okt Unieke samenwerking ASML en Summa: versterken van taalvaardigheden voor duurzame groei in Brainport
-
04 okt Studenten protesteren 14 november tegen kabinetsplannen
-
04 okt Verduidelijk de verantwoordelijkheden van de examencommissie met een RACI-matrix
-
04 okt Duurzame keuze voor vakgebied dit jaar belangrijker dan opleidingsniveau
-
03 okt Minister Bruins zou eigenlijk meer willen uitgeven aan onderzoek
-
03 okt Coalitie wil inzicht in besteding geld door hoger onderwijs
-
03 okt Tekort studentenkamers steeds groter
-
03 okt Klokkenluider Deloitte meldt afwijkingen bij onderwijscontroles
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan