Hoe geven goede toetsen richting aan het onderwijs?

“Toetsen en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het draagt bij aan het leerproces van leerlingen of studenten”, zegt Tineke van Es. Tineke is al 15 jaar trainer en adviseur op het gebied van leren en toetsen. Ze vindt het namelijk leuk om mensen in staat te stellen om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leren en toetsen te benutten. Waarom is toetsen zo’n belangrijk onderdeel van het onderwijs?

De connectie tussen toetsen en onderwijs

Tineke: “Goede toetsing draagt bij aan de bagage die leerlingen meekrijgen en vormt de basis voor de diploma’s die we uitdelen. Zij zijn hiermee optimaal toegerust voor hun vervolgopleiding of hun werk. Het doel van onderwijs is leerlingen ondersteunen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Toetsen zijn daarbij dus een hulpmiddel. Het onderwijs is echter continue in beweging. Je moet als docent meebewegen om de nieuwste inzichten in toetsen te benutten. Ik inspireer en enthousiasmeer docenten graag met mijn kennis en ervaring om hun onderwijs en toetsen beter te maken”.

Vijf manieren waarop toetsen bijdragen aan het leerproces

Toetsen draagt op verschillende manier bij aan het onderwijs en het leerproces van leerlingen:

  • Formatief toetsen: resultaten geven zowel leerling als docent feedback over ontwikkeling en beheersing van het materiaal. Je weet hierdoor aan welke informatie extra behoefte is.
  • Structuur: toetsmomenten geven structuur aan het onderwijs en leerproces. Student en docent weten wanneer ze bepaalde onderwerpen moeten beheersen.
  • Feedback op lesmethoden: docenten krijgen feedback over welke informatie wel én niet goed is blijven hangen. Dit is een indicatie om instructiemethoden aan te passen.
  • Kwaliteitsborging: toetsing bepaalt de kwaliteit van de opleiding of onderwijsinstelling. Het geeft waarde aan het diploma en de verdere ontwikkeling van leerlingen.
  • Ontwikkeling van vaardigheden: je toetst niet enkel kennis, maar beoordeelt ook vaardigheden als probleemoplossing, kritisch denken en communicatie.

Verschillende opleidingen voor toetsexperts

Wil jij de kwaliteit van toetsen borgen of zelfs het toetsbeleid van jouw onderwijsinstelling opstellen? SBO organiseert diverse opleidingen voor toetsexperts. Tineke: “Waaronder de opleiding Toetsdeskundige waarbij deelnemers een toetsbeleid leren opstellen. Welke opleiding je ook kiest, de theorie is gekoppeld aan de praktijk, waardoor het geleerde direct is toe te passen in de eigen werksituatie. Deelnemers leren daarnaast van en met elkaar, maar ook van mijn voorbeelden en ervaringen”.

Bekijk meer informatie over de opleiding Toesdeskundige

 

Bron: SBO - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws