Hogescholen spelen een belangrijke rol bij het opleiden van studenten voor de sectoren waar flinke tekorten zijn. Ze geven onderwijs, maar ook leveren ze belangrijke bijdragen aan praktijkgericht onderzoek. Met het praktijkgericht onderzoek blijft het onderwijs op hogescholen up-to-date en beschikken studenten over de juiste vaardigheden voor de arbeidsmarkt. Praktijkgericht onderzoek zorgt dus ook voor een betere aansluiting op de onderwijs-arbeidsmarkt.
Voor de hogescholen is de regio een belangrijk thema. Hogescholen kunnen op meerdere manieren meehelpen bij de regionale vraagstukken. Dat vermeldt Maurice Limmen ook in zijn opinieartikel in Trouw.
Hogescholen vinden het hun opdracht om een passend aanbod van hbo-opleidingen aan te bieden. Dat kan gaan om de tweejarige Associate degress tot aan hbo-masters. Een brede groep studenten krijgt zo de kans om zich te blijven ontwikkelen. Het hbo wordt aantrekkelijker voor vwo’ers en universitaire bachelor studenten omdat er een mogelijkheid is om na de bachelor door te stromen naar een praktijkgerichte master.
Hogescholen kunnen ook een bijdrage leveren aan de oplossingen van de gevolgen van vergrijzing, digitalisering, het woningentekort en de energiecrisis. Dit kunnen zij doen door middel van praktijkgericht onderzoek. Hogescholen investeren daarbij in het oprichten van onderzoeksgroepen van lectoren en onderzoekers.
Ook het Leven Lang Ontwikkelen (LLO), het lerarentekort en het studentenwelzijn zijn hartstikke belangrijk. Hogescholen willen voor deze thema’s ook een belangrijke bijdrage leveren. Goed opgeleide professionals in alle regio’s van Nederland zorgen weer voor meer kennis en gelijke kansen. Daarom moeten de onderhandelende partijen investeren in een stabiele basis voor het onderwijs.
Bron: Vereniging Hogescholen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan