Lerarentekort blijft toenemen ondanks flinke investeringen

Het basis- en speciaal onderwijs heeft een lerarentekort van 9.800 voltijdbanen. Dat zijn er 100 meer dan vorig jaar. In het voortgezet onderwijs is er een tekort van 3.800 voltijdbanen. Dat schrijven de ministers Dijkgraaf en Paul aan de Tweede Kamer.

Ook het tekort aan schoolleiders in het basis- en speciaal onderwijs is het afgelopen jaar met circa 100 voltijdbanen toegenomen tot 1.200. De tekorten betreft vooral de vier grote steden en Almere. De tekorten in het voortgezet onderwijs gelden vooral voor aantal specifieke vakken, waaronder wiskunde, natuurkunde en de talen.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de aanpak van het lerarentekort. Vorig jaar is afgesproken om jaarlijks 1,5 miljard euro te investeren in leraren en ander onderwijspersoneel. Daarmee zijn onder meer de salarissen voor leraren in het basis- en speciaal onderwijs gelijkgetrokken met de salarissen in het voortgezet onderwijs.

Ook werd daarmee de werkdruk aangepakt en kreeg onderwijspersoneel op scholen met veel kwetsbare leerlingen een extra toelage bovenop het salaris.

Desondanks nam de instroom van nieuwe leraren vanuit de opleidingen dit jaar niet toe. De instroom van studenten op de pabo daalde dit jaar met bijna 3%. 

Een ander positief ding is dat het afgelopen jaar het aantal mensen dat vanuit een ander beroep ervoor kozen om leraar te worden, zogeheten zij-instromers, is toegenomen met 15% tot inmiddels bijna 2.300.

Laatste nieuws