Een op de drie Nederlandse scholieren begrijpt een tekst niet

Nederlandse scholieren scoren steeds slechter op wiskunde, leesvaardigheid en wetenschap. De prestaties van vijftienjarigen bij die vakken zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO heeft daarvoor de prestaties van 81 aangesloten landen en gebieden met elkaar vergeleken.

Vrijwel alle kinderen in Nederland kunnen slechter rekenen dan kinderen van dezelfde leeftijd vier jaar geleden. Dat geldt vooral voor kinderen die al moeite hadden met wiskunde. Ook wordt het gat tussen leerlingen die goed en slecht presteren steeds groter.

In vergelijking met andere Europese landen doen Nederlandse kinderen het redelijk. Nederland staat onderaan de top tien, op ongeveer hetzelfde niveau als Canada, Ierland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Circa 15% van de scholieren heeft een hoog niveau. Zij kunnen complexe wiskundige berekeningen begrijpen en oplossen. Nederland zit volgens de OESO "duidelijk boven het gemiddelde niveau".

Lezen blijft voor Nederlandse leerlingen moeilijk. In 2012 haalde 14% van de kinderen het basisniveau niet. Inmiddels geldt dat voor 35%. Dat betekent dat een op de drie kinderen niet begrijpt wat er in een tekst staat en die informatie niet kan koppelen aan eigen kennis. Dat aandeel is in Nederland aanzienlijk groter dan in andere landen.

Op het gebied van wetenschappelijke vakken scoort Nederland gemiddeld, vergelijkbaar met België en Frankrijk. Verder steken het oosten en zuidoosten van Azië met kop en schouders boven andere delen van de wereld uit.

Laatste nieuws