Ongewenste sexting op school: weet wat u kunt doen

UTRECHT - Een sexy foto of filmpje versturen naar een vriend of vriendin: het is een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Minder onschuldig is het als deze beelden online worden verspreid zonder toestemming. Dit kan zelfs strafbaar zijn. Helaas komt ongewenste sexting (ook wel shame sexting of exposing) steeds vaker voor, ook op school. Zo’n gebeurtenis heeft grote gevolgen. In de eerste plaats voor het slachtoffer, maar het kan ook flinke onrust op school veroorzaken. Door in zo’n situatie snel, maar doordacht te handelen, kunt u het verschil maken voor het slachtoffer en uw leerlingen. We geven u graag advies, zodat uw school goed voorbereid is.

Wat doet ongewenste sexting met een slachtoffer?

Als er ineens seksueel getinte foto’s of filmpjes van een leerling of student rondgaan op bijvoorbeeld Snapchat of Instagram, kan dat een enorme impact hebben. Vaak heeft een slachtoffer last van schaamte, soms in combinatie met een schuldgevoel. Dit kan versterkt worden als iemand ook te maken krijgt met shaming en blaming: het vernederen van een slachtoffer vanwege de beelden en het slachtoffer de schuld geven. Jonge slachtoffers schamen zich vaak zo erg dat ze er niet over praten en geen hulp zoeken. Dit kan het herstel in de weg staan. Het kan zelfs leiden tot schooluitval en psychische problemen.

U kunt het verschil maken

Voor een jongeren die te maken krijgt met ongewenste sexting is de reactie van volwassenen in de omgeving van groot belang. Toch is het niet vanzelfsprekend dat docenten en de schoolleiding meteen goed reageren. Het komt maar al te vaak voor dat een jong slachtoffer te horen krijgt van een docent: ‘Dan had je die foto’s misschien niet moeten sturen’. Zelfs als het goed bedoeld is, zijn dit soort opmerkingen een vorm van victim blaming. Victim blaming betekent dat iemand - bewust of onbewust - een slachtoffer de schuld geeft van wat diegene is overkomen. Wat een slachtoffer echt nodig heeft is steun, erkenning en iemand die duidelijk maakt dat het niet zijn of haar schuld is: ‘Wat naar dat je dit overkomt, en ook nog eens zo hard oordeelt over jezelf. Je hebt niets verkeerd gedaan. Ik ga je helpen.’

Slachtofferhulp.nl/professionals/victimblaming

Wees voorbereid: gebruik het stappenplan voor nazorg

Als op school een incident plaatsvindt rond ongewenste sexting, is het belangrijk om snel passende nazorg te organiseren. Ook is het zaak om verdere verspreiding van beelden door leerlingen van uw school te voorkomen. Zo zorgt u ervoor dat het slachtoffer de juiste steun en hulp krijgt en vermindert u de onrust onder leerlingen. Nazorg is vaak al een onderdeel van het veiligheidsplan, maar daarin wordt misschien geen rekening gehouden met de bijzonderheden van ongewenste sexting of andere vormen van online seksuele intimidatie. Wilt u voorbereid zijn? Gebruik ons stappenplan ‘Nazorg bij online seksueel misbruik’ als aanvulling op bestaande protocollen.

slachtofferhulp.nl/stappenplan-sexting

Direct overleggen over een acute situatie? Bel de Advieslijn

Soms zijn er direct na een incident vragen waar een protocol geen antwoord op heeft. Dan kan het prettig zijn om deskundig advies te krijgen. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze Advieslijn. Onze medewerkers gaan met u in gesprek over passende hulp voor het slachtoffer en adviseren u over de beste aanpak.

0900-0101 (optie 3 in het menu)
Ma – vrij: 8.00-20.00 uur
Zat: 10.00-17.00 uur

slachtofferhulp.nl/advieslijn

Op de hoogte blijven van onze dienstverlening voor professionals? Meld u aan voor de nieuwsbrief: slachtofferhulp.nl/nieuwsbrief

Over de campagne ‘Shaming is niet wie je bent’

Jongeren die slachtoffer worden van shame sexting zetten nauwelijks de stap naar hulp. Omdat ze niet goed weten waar ze terecht kunnen, maar ook omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Met de campagne ‘Shaming is niet wie je bent’ laten we jongeren weten dat ze passende hulp kunnen krijgen na ongewenste sexting.

Onze hulp voor slachtoffers van ongewenste sexting

Laatste nieuws