6 tips hoe je cyberveiligheid aanpakt op school

EINDHOVEN - Het is nooit helemaal uit te sluiten dat je te maken krijgt met cybercriminaliteit. Wel kun je proberen de kans zo veel mogelijk te verkleinen. In deze blog delen we een aantal praktische tips om cyberveiligheid aan te pakken op jouw school. Better be safe than sorry!

1. Maak gebruik van een wachtwoord policy. Iedereen binnen de school ontvangt bijvoorbeeld eens in de drie maanden een melding om het wachtwoord te wijzigen. Stel bepaalde eisen aan hoe een wachtwoord opgebouwd moet zijn. En nee, een verandering van “superman09” naar “superman10” moet je niet goed willen keuren. ????

2. Stuur testmails rond die als het ware dienen als “nep phishing mails”. Zo kun je monitoren wie van jouw collega’s klikken op deze mails en hoe vaak. Deel vervolgens de resultaten en maak het personeel er bewust van wat de consequenties zijn van het klikken op phishing mails. Think before you click!

3. Inspecteer je netwerk of laat het inspecteren. Maken studenten en docenten gebruik van dezelfde WiFi? Deel je netwerk op in kleinere segmenten die niet met elkaar kunnen communiceren. Zo voorkom je cyberdreigingen van binnenuit die zich kunnen verspreiden. Zo maak je het zowel interne- als externe hackers een stuk moeilijker.

4. Check welke devices allemaal aangesloten zijn op WiFi. Om het optimale uit, bijvoorbeeld, jouw CTOUCH touchscreen te halen, sluit je het aan op het internet. Doe dit wel op een veilige manier en sla geen privégegevens op op je scherm. En voorzie iedere docent van een unieke pincode om aan de slag te kunnen met het touchscreen.

5. En heb je ons nieuwtje al gezien over Android 10? Een tipje van de sluier: met dit besturingssysteem op jouw touchscreen kun je rollen en rechten toekennen zodat niet iedereen rond kan neuzen in dezelfde publicaties en documenten. Je kunt ook allerlei type bestanden versleutelen, zodat niet iedereen met deze bestanden aan de haal gaat. Android 10 heeft daarnaast nog veel meer voor je in petto! ????

6. Wist je dat je met firmware updates jouw scherm ook optimaal kunt beveiligen? Naast dat je met een firmware update eventuele bugs herstelt, bescherm je zowel jouw hardware als software tegen kwetsbaarheden.

Cyberveiligheid tot in het klaslokaal: we've got your back

Bovenstaande tips zijn enkel de belangrijkste. Kijk vooral kritisch naar jouw eigen school: wat gebeurt er dagelijks, waar liggen de risico’s en wie zijn de gebruikers? Spreek met de stakeholders en bepaal de strategie die voor jullie het beste werkt. En heb je daar hulp bij nodig? Etienne of onze andere security experts helpen je graag op weg.

Ik wil kletsen met een security expert

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Door: Etienne van Bavel, security expert bij CTOUCH

Laatste nieuws