Wetsvoorstel Beroep Leraren inclusief Lerarenregister mijlpaal voor leraren

DEN HAAG - Het wetsvoorstel Beroep Leraar en Lerarenregister belandt nu in de fase van de politieke besluitvorming. Op 5 oktober, de internationale Dag van de Leraar, spreekt de Tweede Kamer zich hier tijdens de kamerbehandeling over uit.

Het wetsvoorstel levert voor leraren onder meer het volgende op:

  • Meer ruimte en zeggenschap over het eigen werk;
  • Zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs;
  • Je laat zien dat je bevoegd en bekwaam bent en dat je daaraan blijft werken;
  • Het register verbindt collega’s, samen sta je sterk.

Het wetsvoorstel draait vooral om een stevige verankering van de positie van leraren. En er gaat dus echt iets veranderen achter de schooldeur.

Directe zeggenschap

De beroepsgroep bestaat uit alle leraren die op 1 augustus 2018 geregistreerd zijn en dat zijn er 250.000. Om besluitvorming door de beroepsgroep mogelijk te maken, wordt er een deelnemersvergadering ingesteld waarin alle geregistreerde leraren hun stem kunnen laten horen. De deelnemersvergadering is straks het hoogste besluitvormende en adviserende orgaan van de beroepsgroep. Deze Deelnemersvergadering neemt onder andere besluiten over de eisen die aan het bekwaamheidsonderhoud worden gesteld, de zogenaamde herregistratiecriteria.

Ambassadeurs

Op dit moment zijn vijf regioprojectleiders en zo’n 50 ambassadeurs actief om met leraren maar ook met schoolleiders, bestuurders en andere belanghebbenden in gesprek te gaan over het belang en de werking van het register en professionele ontwikkeling. Nodig ook op jouw school een ambassadeur uit voor een gesprek, dit kan met dit formulier.

Wil je meer weten over het lerarenregister, bekijk dan de animatiefilm van 60 seconden.

Bron: Onderwijscoöperatie

Laatste nieuws