'Jongens leren beter lezen met veel meisjes om zich heen'

UTRECHT - Jongens leren beter lezen wanneer er om hen heen meer meisjes zitten, aldus onderzoek van Margriet van Hek, sociologe aan de Universiteit Utrecht.

Van Hek stelt vast dat de scores van jongens beter zijn als de school voor meer dan 60 procent uit meisjes bestaat. "Dat kan betekenen dat een school met verhoudingsgewijs meer meiden een productievere onderwijsomgeving heeft.''

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de karaktereigenschappen concentratievermogen en motivatie, die vaker bij meisjes te vinden zijn dan bij jongens. "Het is een mogelijke verklaring voor de positieve invloed die hoge aantallen meiden op een school hebben op de betere leesprestaties van jongens'', aldus Van Hek.

Leerprestaties jongens zorgwekkend

De studie van de sociologe wijst ook uit dat de leesprestaties van jongens zorgwekkend zijn. "Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan, terwijl het dus een groot probleem is op vele scholen. Wij maken dit probleem niet alleen inzichtelijk, we laten ook zien dat scholen er wat aan kunnen doen. Door een goede balans te vinden in de genderverdeling van de schoolpopulatie'', aldus van Hek.

Laatste nieuws