'Merendeel studenten ervaart prestatiedruk'

ZWOLLE - Circa 62 procent van de studenten zegt 'vaak tot erg vaak' prestatiedruk te voelen in het dagelijks leven.

Aldus onderzoek van docent en onderzoekster Jolien Dopmeijer onder ruim 1.800 studenten van de Hogeschool Windesheim. Met name vrouwelijke studenten voelen de prestatiedruk: 64 procent van hen zegt hier vaak tot erg vaak last van te hebben. Dit geldt voor 56 procent van de mannelijke studenten.

Bovendien zegt 59 procent van de studenten steeds hogere eisen aan zichzelf te stellen. Ongeveer een kwart (24 procent) van de studenten geeft aan erg vaak het gevoel te hebben dat ze een leuk sociaal leven en veel vrienden moeten hebben om "erbij te horen".

Dopmeijer bracht haar onderzoeksresultaten uit met MIND, een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGZ. "Steeds meer jongeren die een grote tot zeer grote mate van prestatiedruk ervaren, zoeken contact met ons. Dit zijn ook jongeren die zelfs al over de grens zijn gegaan en al een depressie of burn-out hebben of hebben gehad", aldus Dopmeijer. 

Dopmeijer: "Het zou goed zijn als dit onderzoek naar prestatiedruk landelijk wordt uitgevoerd, en dat er ook daadwerkelijk op alle fronten iets gedaan wordt om prestatiedruk bij jongeren te verlagen. Dit voorkomt een hoop ellende, nu en in de toekomst."

Laatste nieuws