Kwart masteropleidingen universiteiten ontoegankelijk voor hbo'er

bron: Onderwijsland
Een kwart van de masteropleidingen aan universiteiten laat studenten die een hbo-bachelor hebben afgerond niet toe. Ze zijn per definitie niet toegankelijk voor afgestudeerde hbo'ers en handelen daarmee in strijd met de wet, aldus de Onderwijsinspectie in een rapport. De Onderwijsinspectie toont daarin wel enig begrip voor de positie van opleidingen. Die hebben soms te maken met complexe uitdagingen bij het beoordelen van de geschiktheid van studenten. Ze krijgen daar bovendien niet voor betaald.
"Ook als studenten gedurende de opleiding uitvallen, kost dit geld. Instellingen worden immers (deels) gefinancierd op basis van het aantal diploma's dat zij uitreiken."
In principe moeten hbo-bachelors na het afstuderen de mogelijkheid hebben om voor een aansluitende wetenschappelijke master te kiezen. Vaak is eerst een premaster nodig om ze voor te bereiden op een opleiding die meer draait om onderzoek en wetenschap dan het praktischer ingestelde hbo.
De Onderwijsinspectie concludeert dat de huidige situatie vragen oproept over wat er precies wordt beoogd met de wet. Onderwijsminister Bruins zou daar meer duidelijkheid over moeten geven, vindt de toezichthouder. "Wat wordt precies verwacht van instellingen? En hoe kan het beleid zodanig worden ondersteund dat zowel kwaliteit als toegankelijkheid geborgd blijft?", aldus inspecteur-generaal Alida Oppers. Ze wil samen met onderwijsinstellingen bekijken hoe de toegankelijkheid beter kan.
Het Interstedelijk Studenten Overleg benadrukt dat hbo-studenten die willen doorstuderen daar de kans voor moeten krijgen. "Het is onacceptabel dat hun ambities worden belemmerd door financiële drempels en ontoegankelijke toelatingseisen", aldus voorzitter Mylou Miché.
"Dit is niet goed", aldus minister Bruins in een reactie op de conclusie van het rapport. Hij zegt het belangrijk te vinden dat het systeem goede kansen biedt voor doorstroom. "Het is goed dat de knelpunten nu helder in beeld zijn met dit rapport." De minister belooft voor de zomer een brief te sturen aan de Tweede Kamer over de kwestie.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
21 mrt Uitdagingen van personeelsbeheer in het onderwijs
-
20 mrt Onderwijsproductiviteit daalt sneller dan verwacht
-
20 mrt Verplichte stagevergoeding noodzakelijk voor studenten
-
20 mrt Oud-minister Dijkgraaf terug naar UvA
-
20 mrt Zo maak je van een saai college een feestje
-
19 mrt Scholen krijgen voorrang bij aansluiting op elektriciteitsnetwerk
-
18 mrt Onderzoekers zien overlap in aanleg voor ADHD en leerstoornissen
-
18 mrt Ministerie onderzoekt wettelijke opdracht voor bij- en omscholing
-
18 mrt WUR werkt met open samenwerkingsplatform Plant2Food aan versnellen eiwittransitie
-
17 mrt Summa opent inzamelpunt voor medische hulpmiddelen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan