Driekwart middelbare scholen doet mee aan Paarse Vrijdag, meningen verdeeld

Driekwart van de middelbare scholen in ons land doet vandaag mee aan Paarse Vrijdag. Op de meeste scholen wordt dat klein gevierd, kinderen dragen bijvoorbeeld een paarse trui of er is aandacht voor het thema in mentorlessen. Breder in de maatschappij zijn de meningen flink verdeeld, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.

Want ondanks dat veel middelbare scholen meedoen aan Paarse Vrijdag, reageert een derde van de deelnemers aan het onderzoek negatief op het initiatief. Veelgehoorde argumenten hiervoor zijn dat een actiedag als Paarse Vrijdag, waarop scholieren hun steun aan homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren laten zien, juist verschillen zou benadrukken, dat het niet nodig zou zijn of te veel zou worden opgedrongen.

Bijna de helft van de Nederlanders, 47 procent, is wel positief over het initiatief. De overige groep heeft geen harde mening over Paarse Vrijdag.

Wanneer verder wordt ingezoomd op de groep die positief denkt over Paarse Vrijdag, valt het vooral op dat mensen onder de 35 jaar zijn. Onder deze groep zegt 60 procent het een positief initiatief te vinden. Terwijl dit onder de groep 65-plussers 37 procent is. Kanttekening daarbij is wel dat onder deze groep veel mensen aangeven niet te weten wat Paarse Vrijdag is.

Docenten op middelbare scholen en ouders van lhbtiq+-scholieren zijn wel een stuk positiever. Een docent zegt daarover: "Ik wil dat niet alleen mijn eigen kinderen, maar ook al mijn leerlingen gelukkige mensen worden en de vrijheid en ruimte krijgen om uit te zoeken hoe ze gelukkig kunnen worden."

Laatste nieuws