Omgaan met professionele identiteitsbepalingen kun je leren

Leraar zijn is een prachtig en veelzijdig beroep. Maar veel aanstaande en beginnende leraren ervaren in de dagelijkse onderwijspraktijk spanningen bij het ontwikkelen van hun persoonlijk meesterschap. Bijvoorbeeld: wat je als persoon belangrijk vindt (aardig gevonden worden door je leerlingen) botst met wat je belangrijk vindt in het werk (streng zijn).

De PO-Raad en VO-Raad ontwikkelden over dit onderwerp het Praktijk Inzicht katern ‘Omgaan met professionele identiteitsspanningen op de werkplek.’ Maarten Burger, mentor on the job bij Vervangingsfonds/Participatiefonds, gaf hierover een gastles aan laatstejaars studenten pabo op de Hogeschool Zeeland (de HZ University of Applied Sciences).

Goed voorbereid van start
Maarten: “Ik vind het belangrijk dat de studenten al vóórdat ze als leerkracht begonnen zijn hebben nagedacht over hoe ze straks in hun baan om kunnen gaan met professionele identiteitsspanningen. De meeste studenten zijn niet alleen nieuw in het onderwijsvak, maar ook op de arbeidsmarkt. Dat levert onzekerheden op. Daar zijn ze niet alleen in. We worden er allemaal mee geconfronteerd.” De invulling van de gastles gaf de deelnemende studenten stof tot nadenken en conversatie waarbij Maarten op basis van zijn eigen ervaring veel tips en voorbeelden uit de praktijk kon geven.  

Lees hier het volledige verhaal over de geslaagde workshop van VfPf mentor on the job Maarten en waarom de Hogeschool Zeeland het omgaan met professionele identiteitsbepalingen een belangrijk aandachtspunt vindt.

Mentor on the job
Wilt u meer weten over de mentoren van VfPf? Op Mentor on the job leest u hoe ervaringsdeskundigen als Maarten (her)startende leerkrachten of zij-instromers vakinhoudelijk kunnen ondersteunen.

Tip van VfPf: ook voor (her)starters in het primair onderwijs is een workshop ‘Professionele identiteitsspanningen op de werkplek’ zeer waardevol.

 

Bron: VfPf - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws