Onderwijsministers waarschuwen dat lerarentekort de komende tien jaar blijft

Het lerarentekort blijft, ondanks alle plannen en maatregelen die er zijn bedacht, hoog. Demissionair onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf schreven dat vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS.  

Basisscholen kampen met een groter tekort dan vorig schooljaar: op dit moment komen ze 9.800 fulltime leraren tekort. Middelbare scholen zijn op zoek naar 3.800 leerkrachten. Vooral scholen met sociaal kwetsbare leerlingen hebben last van het lerarentekort. In het speciaal onderwijs stijgt het lerarentekort namelijk ook.

De onderwijsministers willen met een nieuwe aanpak proberen het tekort tegen te gaan. Er moet in de onderwijsregio’s meer regionale samenwerking komen. De problemen zijn niet overal even groot en in plaats van te concurreren zouden scholen gezamenlijk moeten optrekken.

De overheid gaat zich meer bemoeien met lerarenopleidingen. Er komen afspraken over wat iedere leraar moet weten en kunnen aan het einde van de opleiding, de wensen van leraren en scholen komen aan bod en er is aandacht voor minder tegenstrijdige eisen 

Tijdens het schooljaar 2024-2025 komt er een proef met het verkorten van de onderwijstijd op middelbare scholen. Leerlingen krijgen dan minder les, maar de kwaliteit van de opleiding moet hoog blijven.

Laatste nieuws