Vergoeding van leveranciers schoolfruit wordt naar boven bijgesteld

In de berekening die aan de basis ligt van de vaststelling van de eenheidsprijs voor de leveranciers van schoolfruit zijn fouten gemaakt. De eenheidsprijs is te laag vastgesteld en zal door minister Adema van LNV worden verhoogd van 0,18 euro naar 0,20 euro per portie geleverd fruit of groente. Dat meldt de minister aan de Tweede Kamer.

De regeling voor schoolfruit en -groente betreft een Europese regeling waarbij In Nederland aan meer dan 500.000 kinderen groente en fruit wordt verstrekt. Dat gebeurt in combinatie met begeleidende educatieve maatregelen. De financiering komt van de Europese Unie.

De regeling voor het schooljaar 2023-2024 werd op 14 juni opengesteld met een eenheidsprijs van 18 eurocent per portie geleverd fruit of groenten voor leveranciers. Op basis van deze prijs hebben 15 bedrijven een aanvraag ingediend om te worden erkend als leverancier van schoolfruit.

Na signalen dat er in de berekening die aan de basis ligt van de vaststelling van de eenheidsprijs fouten zouden zitten, heeft minister Adema aan Wageningen Economic Research gevraagd om het volledige onderzoek te controleren. Daarbij is gebleken dat er fouten zijn gemaakt waardoor de eenheidsprijs te laag is vastgesteld.

Alle erkende leveranciers van schoolfruit en -groente ontvangen gedurende het schooljaar 2023-2024 alsnog een eenheidsprijs van 0,20 euro voor alle leveringen. Omdat het Europese budget naar verwachting niet toereikend is om de verhoging van de eenheidsprijs van 18 naar 20 eurocent te bekostigen, wordt een eventueel tekort voor schooljaar 2023-2024 bekostigd vanuit de LNV-begroting.

Vanaf 13 november 2023 leveren 4 erkende leveranciers al schoolfruit  en -groente aan circa 1300 scholen. Voor de overige circa 1600 scholen Is Adema nog op zoek naar een passende oplossing om deze scholen zo spoedig mogelijk van schoolfruit en -groenten te kunnen voorzien. Deze scholen waren oorspronkelijk gekoppeld aan erkende leveranciers. Deze erkenning is ingetrokken omdat de leveranciers geen contract wilden tekenen omdat zij een hogere vergoeding wilden ontvangen, ondanks dat ze bij inschrijving akkoord waren gegaan met de portieprijs van 18 eurocent.

Nu gebleken is dat de eenheidsprijs naar 20 eurocent moet worden bijgesteld, vindt Adema het logisch om deze leveranciers opnieuw te vragen of zij voor dit bedrag wel de contracten willen ondertekenen. In dat geval zal hij de intrekking van de erkenningen ongedaan maken. Blijven de bedrijven bij hun weigering dan wil de minister andere leveranciers vragen om de overige circa 1600 scholen van schoolfruit en -groenten te voorzien.

Laatste nieuws