Aantal mbo-studenten krimpt

Het totaal aantal mbo-studenten is in het huidige studiejaar (2023 – 2024) met circa 10.000 afgenomen tot circa 475.000. Het aantal leerbanen (bbl) nam wel toe met 6.000, terwijl het aantal voltijd studenten met 16.000 afnam. Dat meldt MBO Today.

De daling is in grote lijnen precies zoals de voorspelling waarmee het ministerie rekening houdt. Volgens de voorspellingen gaat het aantal mbo’ers de komende jaren nog verder dalen tot 450.000 in 2030.

Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin vindt de daling van het aantal mbo-studenten behoorlijk zorgelijk. “We hebben mbo’ers hard nodig als we stappen willen maken in de energietransitie en ook de zorg staat te springen om extra personeel.”

De krapte op de arbeidsmarkt speelt ook een rol in de daling van het aantal studenten. Sommige mbo’ers gaan al aan het werk voordat ze hun diploma behaald hebben. Deze zogenaamde ‘groenpluk’ kan nadelige gevolgen hebben voor jongeren. Zonder diploma hebben jongeren minder goede kansen en zijn ze minder flexibel inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Meer over


MBO

Laatste nieuws