Demonstratie met honderden studenten tegen renteverhoging studieschuld

Honderden (oud-) studenten en sympathisanten demonstreerden tegenover het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer tegen vervijfvoudiging van het rentepercentage voor studieschulden. Ze willen de politiek ervan overtuigen dat de renteverhoging van tafel moet.

De demonstranten hebben borden bij zich met teksten als 'Geen rente voor studenten', 'Mama is boos' en 'Rente op 0'. Ook worden slogans geroepen als "Niet mijn schuld" en "pechgeneratie, wij eisen compensatie".

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United is de renteverhoging het meest wrang voor de generatie die het zonder basisbeurs moest stellen. "Zij bouwden op aandringen van de overheid hoge studieschulden op. Voor sommigen van hen komt daar nu een rente van enkele honderden euro's per maand bij, waardoor enorme financiële problemen dreigen", leggen de organisaties die het protest organiseren uit.

De rente op studieleningen bedraagt nu voor de meeste mensen die geld hebben geleend tijdens hun studie nog 0,46 procent. Op 1 januari 2024 wordt dat 2,56 procent, het hoogste niveau in veertien jaar. De rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de overheid zelf betaalt over leningen met een looptijd van vijf jaar. Jaren achtereen hoefden studenten daardoor geen rente te betalen. Nu de rente op de kapitaalmarkt stijgt, is lenen ineens een stuk duurder dan gedacht.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws