Ruimere afnameperiode doorstroomtoets in de wet vastgelegd

DEN HAAG - Onderwijsminister Paul gaat de afnameperiode van de doorstroomtoets in groep acht aanpassen, zodat deze niet meer gelijk is met belangrijke culturele tradities. Dat geeft de minister aan als antwoord op Kamervragen. Dat meldt VOS/ABB.

Onlangs werd al bekendgemaakt dat basisscholen dit schooljaar vanwege carnaval niet twee, maar drie weken de tijd krijgen om de digitale doorstroomtoets af te nemen. Scholen in het zuiden van het land kwamen met allerlei bezwaren tegen de afnameperiode van 5 t/m 16 februari. In het weekend van 10 februari begint namelijk carnaval. Veel scholen in het zuiden van Nederland organiseren in de week ervoor al allerlei activiteiten.

Alleen voor de digitale doorstroomtoets geldt dit schooljaar een langere afnameperiode. De afname van de papieren doorstroomtoets blijft gewoon staan op 6 en 7 februari.

Minister Paul geeft in haar antwoord aan de Tweede Kamer aan dat er een wetswijziging komt waarin de verruimde afnameperiode ook voor de komende jaren wordt vastgelegd. Dat geldt voor zowel de digitale als de papieren doorstroomtoets. Volgens de minister ontstaat er op die manier ook meer ruimte voor andere belangrijke culturele tradities. Dan gaat het niet alleen om carnaval, maar ook om het islamitische Suikerfeest. Het Suikerfeest valt namelijk in 2028 en in 2029 midden in de afnameperiode van de doorstroomtoets.

Laatste nieuws