Leerlingenvakbond stopt gesprekken over leerlingenvervoer speciaal onderwijs

AMSTERDAM - Het overleg over de problemen bij het vervoer van leerlingen van het speciaal onderwijs naar school en terug naar huis dreigt te mislukken. De belangenvereniging voor de leerlingen, de LBVSO, stopt de gesprekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging van ouders, Ouders & Onderwijs, stopte eerder deze week al met een ander overleg. De beide organisaties hebben er geen vertrouwen in dat de gesprekken kunnen leiden tot oplossingen.

Onder meer door een gebrek aan chauffeurs moeten leerlingen, en dus ook hun ouders, 's ochtends soms urenlang wachten voor ze thuis worden opgehaald om naar school te worden gebracht. Aan het einde van de middag hebben ze hetzelfde probleem voor de rit terug naar huis. Niet alleen missen kinderen daardoor lesuren, maar hun dagritme wordt er ook door overhoop gegooid, en daar kunnen de kinderen soms moeilijk mee omgaan.

Volgens de LBVSO handelt de VNG "alleen binnen de oogkleppen van de aanbesteding en niet in het welzijn van de kwetsbare leerling. Op deze manier worden onze medeleerlingen en hun ouders alleen maar dubbel gedupeerd en daarin trekken wij een grens." De problemen bij het vervoer waren al groot, aldus de belangenvereniging, maar zijn sinds het begin van het nieuwe schooljaar erger geworden. "De klachten zijn schrijnender, de schade is zwaarder, de gemiste lesuren hoger." 

Volgens Ouders & Onderwijs is het overleg niet veel meer dan "een brochure hier en een handleiding daar". De organisatie wil dat de politiek in actie komt.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws