NJi: 'Gevolgen klimaatverandering groot voor alle kinderen en jongeren'

UTRECHT - Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor Nederland. Zomers zullen droger worden en winters natter. Ook zal de zeespiegel blijven stijgen. Dat blijkt uit de nieuwe klimaatscenario's die het KNMI heeft gepubliceerd. Dat meldt het NJi. 

Het KNMI schetst in vier scenario's hoe het Nederlandse klimaat in de toekomst kan veranderen. De scenario's zijn afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen die we uitstoten. Volgens het KNMI moet Nederland zich in ieder geval voorbereiden op steeds zwaardere weeromstandigheden. De temperatuur en zeespiegel zullen stijgen. Ook zullen de zomers droger worden en de winters natter.

In de toekomst zullen hittegolven in Nederland vaker voorkomen. Ook zullen ze nog heter zijn en langer duren. Temperaturen van 40 graden zullen dan bijna ieder jaar voorkomen. Verder blijft de zeespiegel voorlopig stijgen, ook wanneer we de uitstoot van broeikasgassen direct stoppen. In het meest extreme scenario is de zeespiegel in 2100 met 2,5 meter gestegen.

Volgens Ali Karataş van het Nederlands Jeugdinstituut zijn de vier klimaatscenario's van grote betekenis voor kinderen en jongeren. "Het klimaat verandert ingrijpend, zelfs in de meest optimistische scenario's. Dit heeft ook grote gevolgen voor alle kinderen en jongeren. Het gesprek gaat nu vooral over veranderingen in onze leefomgeving, zoals wateroverlast en een veranderend landschap. Het gaat nog niet om de vraag wat klimaatverandering betekent voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Hoe bieden we hen een hoopvolle toekomst? Dit zou meer en meer onderdeel moeten worden van het gesprek."

Laatste nieuws