Drie tips voor de zorgcoördinator in het onderwijs

UTRECHT - Ben jij de zorgcoördinator op jouw school of scholengroep? Je hebt dan een cruciale rol in het leven van jongeren met extra ondersteuningsbehoefte. Ondanks jouw belangrijke rol, loop je vast en zeker weleens tegen weerstand aan. Je voelt je bijvoorbeeld niet gehoord door het bestuur of collega’s en dit maakt jouw werk moeilijker. Malinda de Bruin en Cherifa Hendriks, beiden zorgcoördinator en docent bij de Verkorte opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO, geven in deze blog tips om jezelf te ontwikkelen binnen jouw rol.

Tegen welke uitdagingen loop je aan als zorgcoördinator?

Zorgcoördinator is een erg belangrijke functie binnen een school. Jij bent verantwoordelijk voor het signaleren van leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning en om de juiste hulp te bieden. Je takenpakket bestaat o.a. uit het coördineren en motiveren van docenten, maar ook de bestaande zorgstructuur proactief evalueren en waar nodig aanpassen. Hoewel jij een belangrijke taal vervult, horen wij nog vaak dat zorgcoördinatoren zich niet gehoord voelen. Hoe maak jij jezelf hoorbaar?

Laat jezelf zien dankzij drie tips

De taak van zorgcoördinator is niet alleen belangrijk, maar ook erg leuk en uitdagend. Jij bent constant bezig met de vraag: ‘wat heeft deze leerling nodig?’ en het antwoord is nooit hetzelfde. De variatie en veelzijdigheid maakt het vak inspirerend. Gehoord worden door collega’s is een van de uitdagingen die jij moet overwinnen. Wil jij jouw meerwaarde als zorgcoördinator merkbaar maken binnen jouw school of scholengroep? Ga dan gestructureerd aan de slag en communiceer met alle stakeholders. Cherifa en Malinda geven je graag drie tips waarmee jij je hoorbaar maakt:

  • Formuleer jouw visie en ambities als zorgcoördinator en stem deze af binnen de mogelijkheden in de school
  • Communiceer zowel intern als extern over de ondersteuningsmogelijkheden die jouw school aanbiedt
  • Evalueer regelmatig samen met alle stakeholders over de zorgstructuur in jouw school en bespreek de ontwikkelpunten

Meer handvatten en technieken voor de zorgcoördinator

Wil jij nog meer handvatten om jouw rol als zorgcoördinator effectiever en efficiënter in te vullen? Volg dan de Verkorte Opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO van SBO! Deze opleiding heeft een praktische insteek en geeft handvatten en technieken die je direct inzet in jouw school. Jij ontwikkelt tijdens deze vijfdaagse opleiding een visie op passend en inclusief onderwijs en leert dit implementeren bij jou op school. Je doet dit vanuit de kaders waarin een zorgcoördinator opereert. Deze kaders leer je omzetten naar praktische instrumenten die cyclisch en handelingsgericht werken ondersteunen. Tijdens deze opleiding staat interactie en uitwisseling met elkaar centraal. De docenten bieden de theoretische kaders, maar stimuleren je ook om aan de slag te gaan met wat je geleerd hebt. Zij verliezen realiteit en haalbaarheid hierbij nooit uit het oog.

Meer informatie over de Verkorte Opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO

 

Bron: SBO - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws