Wiersma bespreekt looneis leraren met kabinet, maar tempert verwachtingen

DEN HAAG - Minister Wiersma belooft de looneis van onderwijsvakbonden en het daaraan verbonden ultimatum te bespreken met het kabinet, maar zegt ook dat hij de verwachtingen hierover wil temperen. De bonden willen 12% loonsverhoging in 2023 voor leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders. Maar volgens de Algemene Onderwijsbond biedt het Rijk geld voor een loonsverhoging van hooguit 5%.

Het is in de eerste plaats aan de werkgevers en werknemers om te onderhandelen over salarissen met het geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld in de Voorjaarsnota, aldus Wiersma. De minister zit zelf niet om de tafel bij de cao-onderhandelingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou overigens wel willen dat dit het geval is.

"Het is niet zo dat er meteen nieuw geld zal zijn", zegt Wiersma. "Dat is iets wat ik ook in het kabinet zal moeten bespreken." Hij vraagt de onderhandelende cao-partijen om "nog andere dingen te verzinnen" om te voorkomen dat er acties komen. De AOb dreigt met stakingen wanneer er op 16 juni geen goed bod ligt om de lonen te verhogen.

De minister zegt dat het kabinet al honderden miljoenen euro's heeft uitgetrokken onder meer om de werkdruk te verlagen en ruimte vrij te maken voor bijles en bijscholing. "En toch begrijp ik ook dat jullie hier staan", zegt hij over de hoge prijzen in de supermarkt tegen demonstrerende leraren.

Wiersma deed de uitspraken bij een protestbijeenkomst in Den Haag. De demonstranten willen een beter salaris en hebben de minister "protesthandtekeningen" overhandigd. Ook kreeg hij een bak soep aangereikt om aan te geven hoe belangrijk het is dat het onderwijs niet in de soep loopt.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws