Ruim 1.300 scholen melden zich voor gratis schoolmaaltijden

DEN HAAG - 1302 scholen hebben zich aangemeld voor een programma dat gratis schoolmaaltijden biedt voor kinderen in gezinnen waar soms geen geld is voor een goed ontbijt. Dat zijn ongeveer 1 op de 6 scholen in Nederland. Dat meldt het Rode Kruis, dat het programma samen met het Jeugdeducatiefonds organiseert.

Basisscholen en middelbare scholen waar minimaal 30% van de leerlingen komt uit een gezin met een laag inkomen, kunnen zich aanmelden voor het programma. Kinderen die slecht of niet ontbijten hebben meer moeite met concentratie in de klas en zijn minder energiek.

Een goed ontbijt verzorgd door de school kan deze kinderen helpen, zei onderwijsminister Wiersma eerder. Het is aan de scholen om te bepalen welke kinderen in aanmerking komen. 

Scholen kunnen er voor kiezen om gezamenlijk in de klas te ontbijten of om gezinnen boodschappenkaarten te verstrekken waarmee een gezin zelf in de supermarkt ontbijt kan kopen. Er is dit jaar genoeg geld om op die manier 300.000 leerlingen te helpen. Aanmelding loopt altijd via de school.

Het programma ging twee maanden geleden van start. Scholen kunnen zich nog steeds aanmelden. Het Rode Kruis roept scholen ook op dat te doen. "We weten dat er nog heel veel kinderen zijn die met een lege maag naar school gaan en niet ontbijten. Er is nog steeds ruimte om meer scholen te helpen."

Laatste nieuws