CNV: Ruim helft personeel werkt door bij ziekte

UTRECHT - Bijna een kwart van de werkgevers zet zieke werknemers steeds meer onder druk om snel te komen werken. 28% schakelt hiervoor externe bureaus in. Bij de helft belt de werkgever na enkele dagen op met de vraag wanneer de zieke weer komt werken. Dat meldt vakbond CNV na onderzoek onder 2.600 werkenden.

‘Dit is schadelijk gedrag van werkgevers. Het geforceer leidt ertoe dat mensen op termijn juist langdurig kunnen uitvallen. Zeker in een tijd waarin psychisch verzuim de grote boosdoener is. We snappen dat werkgevers omhoog zitten. Maar dit is voor ons onacceptabel en levert schade op voor werknemer én werkgever. Alleen maar verliezers dus,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Sneller aan het werk
Veel werkenden voelen de druk van hun werkgever. 22% meldt zich bij ziekte sneller beter dan een paar jaar geleden en 54% werkt vaak door als ze ziek zijn. Bijna de helft voelt zich bezwaard om zich nu ziek te melden vanwege de personeelskrapte.

Uitgestelde ziekte
‘Wij adviseren werkenden die ziek zijn, om zich ook echt een paar dagen ziek te melden. Dit voorkomt langdurig verzuim.’ Bijna 1 op de 10 ondervraagden zegt zelfs langer ziek te zijn als de werkgever druk uitoefent om weer snel te komen werken. Bij 71% heeft druk vanuit de werkgever geen effect op de duur van de ziekmelding. 

Wet overtreden
57% wordt door de werkgever gevraagd naar de aard en oorzaak van de ziekte. ‘Dit is wettelijk niet toegestaan. Werkgevers overtreden hiermee dus de wet. Werknemers hoeven helemaal geen antwoord te geven op deze vraag. Het zou goed zijn als iedere werknemer scherp op de hoogte is van zijn of haar rechten.’ 1 op de 5 ondervraagden weet niet wat zijn of haar rechten zijn bij ziekmeldingen.

Weinig preventie
Preventie is het ondergeschoven kindje op de werkvloer. 70% van de werkgevers neemt geen maatregelen om werkstress te verminderen. Slechts 1 op de 3 werkgevers investeert in een betere werksfeer om het verzuim tegen te gaan. Een meerderheid van de ondervraagden krijgt nooit de vraag wat ze nodig hebben om gezond hun werk te blijven doen. 40% van de werkgevers neemt geen maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag en 45% doet niets om de veiligheid op het werk (zowel fysiek als mentaal) te verbeteren.

Niet slim
‘Werkgevers zijn nu vooral druk met zieke werknemers weer forceren te werken en doen weinig aan preventie. Niet slim. In een tijd waarin stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers zoveel mogelijk moeten investeren in het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de werksfeer. Preventie moet het sleutelwoord van 2023 worden.’

 

Bron: CNV

Laatste nieuws