Onderwijsinspectie tegen lagere lat examens voortgezet onderwijs

DEN HAAG - De Onderwijsinspectie vindt het geen goed idee om ook dit jaar voor eindexamenkandidaten uit het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. De Onderwijsinspectie laat dit aan NRC weten in een reactie op de pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer een jaar soepeler om te gaan met de examens. 

“Examenmaatregelen waarbij de lat lager gelegd wordt, zijn niet in het belang van de leerling en schadelijk voor de waarde van het diploma. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor een aangepaste normering.”, aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.

Vervolgopleidingen en werkgevers moeten erop kunnen rekenen dat een diploma van het voortgezet onderwijs staat voor bepaalde kennis en kunde. “Je hebt tenslotte voldoende bagage nodig om succesvol je onderwijsloopbaan te kunnen vervolgen.”

Ook universiteiten waren al tegen het versoepelen van de examenmaatregelen. De universiteiten geven aan dat je dan het probleem verschuift, want wanneer je de lat lager legt dan struikelt een deel alsnog tijdens zijn/haar opleiding aan een universiteit. 

Laatste nieuws