Een hogere salarisschaal lukt leraren alleen door van school te wisselen

UTRECHT - Leerkrachten die in een hogere salarisschaal terecht willen komen kunnen dat het beste doen door te wisselen van school. Dat zorgt dan wel voor instabiele teams en veel leerlingen krijgen vaker dan nodig een nieuwe docent voor de klas. Dat meldt de AOb.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Onderwijsblad naar hogere inschaling waar bijna 1.500 personen aan meededen. Onderwijspersoneel strijdt vaak jarenlang om in de juiste salarisschaal te komen. Vaak is dat strijden ook nog eens tevergeefs, aldus de AOb. Het gevolg is dat het personeel zich terugtrekt in de klas, overspannen raakt of het onderwijs verlaat.

Leerkrachten veranderen nu van baan terwijl ze eigenlijk het liefste op de school waar ze werken willen blijven. Maar als je eenmaal op een school werkt, is het bijna onmogelijk om een salarisschaal hoger te komen.

Tamar van Gelder, voorzitter van de AOb, ziet in de verhalen het zoveelste bewijs van slecht werkgeverschap. “Werkgevers zijn blijkbaar niet in staat goed strategisch personeelsbeleid te voeren waarin ontwikkeling, loopbaan en professionalisering van leraren een belangrijk onderdeel zijn. Daarom lopen leraren tegen een deur op als ze carrière willen maken.”

Meer over


AOb

Laatste nieuws