'Social media is eigenlijk niet voor kinderen onder de 13 jaar'

UTRECHT - Mediacoach Denise Bontje zegt dat social media platforms zoals Instagram en TikTok eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Eerder tijdens de Week van de Mediawijsheid, gag Bontje voorlichting hierover in de Utrechtse bibliotheek. Dat meldt RTV Utrecht. 

Gebruikers van sociale media zijn zeer kwetsbaar en dat geldt zeker voor kinderen. Wanneer iets eenmaal online staat is het lastig om daar ooit vanaf te komen. “En het is ook makkelijker om iets negatiefs te zeggen als er een schermpje tussen zit, dan om iets recht in iemands gezicht te zeggen”, aldus Bontje.  

Bontje wil dat ouders zich realiseren hoe kwetsbaar kinderen zijn en wat ze kunnen doen om hen te beschermen. Bontje raadt ouders aan om al met hun kinderen te praten over social media nog voordat ze een telefoon krijgen of een account aanmaken. 

Ook leraren op de basisschool spelen een grote rol. Wanneer het aan Bontje ligt moet omgaan met internet een integraal onderdeel worden van de dagbesteding. “In dat opzicht is het ook best apart dat een groepje leraren actief is op TikTok, want welk voorbeeld geef je daarmee?”

 

Laatste nieuws