Wat zijn bachelor, master en associate degree in het hoger onderwijs?

DEN HAAG - De 2-jarige associate degree (Ad) volgt u aan een hogeschool. Een bacheloropleiding volgt u aan een hogeschool of universiteit. Een masteropleiding volgt u meestal aan de universiteit. Maar ook hogescholen bieden masteropleidingen aan. Dat meldt Rijksoverheid.

Bachelor, master en associate degree opleidingen

Associate degree opleiding hbo

Een associate degree-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze hbo opleiding is onder andere bedoeld voor mbo-4 studenten en voor werkenden. Ook met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar voor de associate degree. 

Je kunt na het behalen van het Ad-diploma direct of op een later moment instromen in een hbo-bacheloropleiding. Afhankelijk van hoe verwant de bachelor is aan de associate degree, kun je na twee of meer jaar studeren het diploma van de hbo-bachelor behalen.  

Bacheloropleiding hbo of universiteit

Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een diploma vwo nodig of een hbo-propedeuse (60 studiepunten).

Masteropleiding universiteit of hbo

Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar. Wilt u een masteropleiding volgen, dan heeft u vaak een bachelordiploma nodig. De hogeschool of universiteit bepaalt de toelatingseisen voor een master.

Postinitiële opleidingen

Een postinitiële opleiding volgt u naast uw werk, of als u al een opleiding heeft gevolgd aan hbo of universiteit. Om toegelaten te worden moet u vaak meedoen aan een selectieprocedure.

Aanbod opleidingen

Het volledige aanbod van alle opleidingen vindt u op Studiekeuze123.nl. Daar kunt u ook studies met elkaar vergelijken.

 

Bron: Rijksoverheid

Laatste nieuws