Veel animo voor vrij buiten de schoolvakanties

DEN HAAG - Basisscholen moeten ouders meer keuzevrijheid geven met vakanties. Aldus het ministerie van Onderwijs en de Vereniging Ikook.

Basisscholen kunnen nu al zeker drie vakantieweken door ouders laten kiezen, maar maken daar nauwelijks gebruik van. Alleen de zomer- en kerstvakantie én één week van de meivakantie liggen wettelijk vast. 

,,Veel scholen weten vaak niet dat ze nu al meer kunnen met de lestijden'', zegt Johan Gelderloos, bestuurder van de Vereniging Ikook (Ieder kind optimale ontwikkelkansen). Staatssecretaris Dekker ondersteunt die gedachte: ,,Tegen de scholen die iets willen met de onderwijstijd zeg ik: benut die ruimte om maatwerk te leveren.'' Aldus Staatsecretaris Dekker tegen het AD.

De behoefte aan meer flexibiliteit is groot, merkt de vereniging Ikook. Op negen scholen loopt een proef met volledige flexibilisering van de vakanties. Zij mogen vijftig weken per jaar open zijn en kunnen de keuze van vakantieweken aan de ouders laten. Voor ouders is het een voordeel dat ze niet meer in het dure en drukke hoogseizoen op vakantie hoeven. 

Na de proefperiode (2018) bekijkt het ministerie van Onderwijs of de proef doorgaat of dat de wet zó aanpast dat alle scholen de vakanties kunnen loslaten.

Laatste nieuws