Jonge docenten: 'We draaien overuren en gaan er aan onderdoor'

UTRECHT - Drie jonge docenten die lesgeven of les hebben gegeven aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht zeggen te veel onbetaalde overuren te draaien. Ze geven aan dat pas afgestudeerde docenten tijdelijke contracten krijgen met weinig uren. Eén van de docenten kreeg een contract voor 4,2 uur per week om een vak te geven waarbij ze zes uur per week voor de klas moest staan. Aldus Intermediair. 

De docenten zeggen dat ze niet alleen staan. Ook veel van hun vakgenoten krijgen een tijdelijk contract. Uiteindelijk kiezen ze voor een andere baan, een contract met minder uur of ze kiezen ervoor om minder werk te verrichten. Aldus de jonge docenten. 

Het probleem onder de aandacht brengen heeft volgens de docenten geen zin. Docenten worden van het kastje naar de muur gestuurd. “Dan moet de faculteit het maar oplossen. Maar wij krijgen van de studenten de slechte evaluaties over de kwaliteit van het onderwijs. Ik ben aan een kantoorbaan begonnen”, aldus Laura, docent in de alfawetenschappen.

De UvA is zich ervan bewust dat docenten een grote werkdruk ervaren. De UvA heeft onlangs afspraken gemaakt om het personeelsbeleid te wijzigen. “Het eerste punt daarin is een passende verhouding tussen vast en tijdelijk personeel, het tweede punt is vermindering van de werkdruk”, aldus de UvA. 

Laatste nieuws