VVD wil huurtoeslag studenten afschaffen

DEN HAAG - Uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de VVD de huurtoeslag voor studenten wil afschaffen. De SP daarentegen komt uit de bus als de partij die het meeste geld over heeft voor studenten. Aldus een inventarisatie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: “Het is schandalig dat de VVD eerst de basisbeurs heeft afgepakt, en nu ook nog eens de huurtoeslag voor studenten wil afschaffen. Deze partij heeft duidelijk niet veel over voor studenten.”

De LSVb heeft de doorrekeningen uitgepluisd op investeringen in het hoger onderwijs. Daarbij zijn investeringen in onderzoek buiten beschouwing gelaten. Wat over blijft zijn investeringen of bezuinigingen in de algemene bekostiging, en investeringen en bezuinigingen in bijvoorbeeld de basisbeurs en het studenten-ov. Dat leidt tot het volgende lijstje:

SP: 0,8 miljard
GroenLinks: 0,6 miljard
ChristenUnie: 0,5 miljard
D66: 0,4 miljard
CDA: 0,3 miljard
PvdA: 0,2 miljard
VVD: 0,0 miljard

Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau bracht de resultaten van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s in kaart. 'Keuzes in Kaart 2018-2021' omvat een analyse van de financieel-economisch keuzes van elf partijen. De onderlinge verschillen blijken groot. Dat geldt zowel voor het type maatregelen dat partijen kiezen als voor het effect dat zij daarmee bereiken.

Bekijk de resultaten hier.

Laatste nieuws