Onderwijsapp van IBM en Apple geeft inzicht in voortgang van leerlingen

AMSTERDAM - Apple en IBM werken op het gebied van software steeds vaker samen en nu is daar het volgende resultaat van aangekondigd. IBM Watson Element for Educators is een iPad-app waarmee docenten meer inzicht krijgen in de statistieken van leerlingen en is dus bedoeld voor het onderwijs. Ruim een jaar geleden bleek al dat IBM en Apple samen aan onderwijsapps werken en deze nieuwe app is daarvan het eerste resultaat.

Apple en IBM met onderwijsapp

De IBM Watson Elements for Educators-app is, zoals de naam al verklapt, bedoeld voor leraren. Met de iPad-app kunnen docenten allerlei gegevens van leerlingen bekijken. Denk aan de prestaties, aanwezigheid, gedrag en activiteiten. De gegevens kan de docent vervolgens gebruiken om het onderwijs voor individuele leerlingen te verbeteren, wat weer moet zorgen voor betere schoolresultaten. Docenten kunnen notities in de app maken, zodat ze precies weten wat er bij de leerlingen speelt. Ook andere leraren kunnen deze gegevens dan raadplegen, zodat ook zij weten hoe de prestaties van de leerlingen ervoor staan.

De app maakt ook gebruik van Watson Enlight, een tool om het lesmateriaal te verbeteren. Door middel van kunstmatige intelligentie, kan lesmateriaal voorgesteld worden dat beter past bij de individuele interesses van de leerlingen. Ook heeft de app een spotlight-functie, waarmee leraren onderling kunnen communiceren over de prestaties van de studenten. Zo kunnen leerlingen die iets uitzonderlijks gedaan hebben, in het zonnetje gezet worden. De Coppell Independent School District in Texas is de eerste school die gebruik zal maken van deze app.

Apple betrekt zich steeds meer in het onderwijs

Apple zet zich met apps en schoolprogramma’s steeds meer in voor het onderwijs. Tim Cook heeft zich ook al vaker uitgesproken over de relevantie van goed onderwijs. Zo wil hij het liefst dat programmeren een vak wordt in het basisonderwijs, zo vertelde hij tijdens StartUp Fest Amsterdam, afgelopen voorjaar. Swift Playgrounds is een voorbeeld van een app waarmee kinderen kunnen leren programmeren in Apple’s eigen programmeertaal. Ook heeft Apple een eigen Klaslokaal-app, waarmee docenten de iPads van leerlingen mee kunnen bedienen en bekijken. Ook Nederlandse scholen zijn blij met de aandacht die Apple aan het onderwijs geeft.

Bron: Apple, IBM, iCulture

Laatste nieuws