Scholen worstelen met rookverbod op schoolplein

APELDOORN - Veel pubers steken op het schoolplein hun eerste sigaret op. Toch blijkt het verbieden van roken op school een lastige kwestie. Op bijna de helft van de middelbare scholen mogen leerlingen roken op het terrein van de school of gebeurd het net buiten het terrein op de openbare weg. Alle schoolpleinen moeten vanaf 2020 rookvrij zijn.

Veel scholen vinden het lastig om roken te verbieden. Vooral omdat ze bang zijn dat leerlingen dan de buurt in gaan en overlast veroorzaken. 

Dat is ook de belangrijkste reden waarom leerlingen uit de bovenbouw mogen roken op het Edison College in Apeldoorn. Maar toch komt er na de herfstvakantie een nieuw rookbeleid.

 

"Elke leerling die rookt, moet toestemming hebben van zijn of haar ouders. Zij moeten een rokerspas voor hun kinderen aanvragen", aldus afdelingsleider Agnes Verberne. 

Vivian is leerling op het Edison College. Ze denkt dat het beleid kan werken. "Ik denk dat ik makkelijker een sigaret opsteek op het schoolplein, dan dat ik eerst een heel stuk moet lopen." Ze rookt al twee jaar. "Het eerste trekje vond ik heel vies. Dan denk je: dat ga ik nooit doen. Maar kijk waar ik nu ben."

Toch lost het rookvrije schoolplein niet alle problemen op. De leerlingen die wel roken staan recht voor het schoolplein, op de openbare weg.

Bron: NOS.

Laatste nieuws