Trouw: Weinig kansen voor nieuwe basisscholen

AMSTERDAM - In het kader van de onderwijsvernieuwing is het kabinet een groot voorstander van innovatieve 'onderwijsvernieuwers' die iets anders willen proberen. Maar er komen in Nederland nauwelijks nieuwe basisscholen bij. Dit jaar zijn het er tien, waarover Trouw bericht.

Sinds 2011 schommelt het aantal nieuwe scholen tussen de 9 en de 15 per jaar. "En van die scholen is zo'n beetje de helft na vijf jaar alweer gesloten is", zegt een woordvoerder van de PO-raad, de koepel van basisscholen. Uit cijfers van uitvoeringsorganisatie Duo blijkt dat van de scholen die in 2009/2010 en 2010/2011 werden opgericht - in beide jaren zestien - in ieder geval tien scholen alweer gesloten zijn: dat is een op de drie nieuwkomers.

Ben Mom van werkgeversorganisatie VBS, die initiatiefnemers ondersteunt bij het oprichten van een school, verbaast dat niet. "Het is lastig om als jonge school enerzijds je kwaliteit op orde te hebben, en anderzijds snel te moeten groeien. Een school moet binnen vijf jaar 200 tot 333 leerlingen aantrekken om te voldoen aan de stichtingsnorm. "Ook de omgeving maakt het nieuwe scholen vaak moeilijk. De gemeente moet goede huisvesting regelen en andere scholen zijn bang voor de concurrentie. Je hoort vaak dat negatieve verhalen de wereld in geholpen worden over de onderwijskwaliteit van de nieuwe school."

Bekijk het hele onderhoud met Mom en het bericht in Trouw hier.

Laatste nieuws