CDA wil verbod op streng-islamitische scholen met salafistische grondslag

DEN HAAG - Het moet volgens het CDA verboden worden om streng-islamitische scholen met salafistische grondslag op te richten. Dat wil het CDA in het verkiezingsprogramma aldus het Nederlands Dagblad.

Volgens CDA-Kamerlid Michel Rog is dit geen beperking van de vrijheid van onderwijs, maar moet de 'weerbaarheid' van de onderwijsvrijheid hiermee worden vergroot. Volgens het verkiezingsprogramma is de onderwijsvrijheid "geen vrijbrief voor het verspreiden van antidemocratische ideeën". Momenteel wordt de bekostiging van scholen al geweigerd als er zorgen zijn over foute ideeën die worden verkondigd.

Dekker weigert financiering

Eerder dit jaar weigerde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) een Amsterdamse islamitische school financiering, omdat een bestuurder zich positief uitliet over IS en de rest van het bestuur daar onvoldoende afstand van nam.

"Iedere leerling verdient een school die burgerschap en sociale integratie bevordert. Een belangrijke taak van de school is immers om kinderen wegwijs te maken in onze samenleving. Er is geen plek in het bestel voor een schoolbestuur dat in strijd met die taak handelt", zei hij destijds.

Volgens het CDA zorgt het vandaag gepresenteerde voorstel ervoor dat het blokkeren van financiering wettelijk verankerd wordt.

Laatste nieuws