Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis

AMSTERDAM - Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis doordat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dit zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert, die de thuiszittersproblematiek de afgelopen maanden bestudeerde, waarover de Volkskrant bericht.

Het aantal kinderen dat jaren geen onderwijs krijgt ligt in Nederland al jaren rond de tienduizend. Om dit aantal terug te dringen ondertekenden scholen, gemeenten en drie ministeries in juni het Thuiszitterspact. Dullaert- aangesteld als 'aanjager' hiervan - trof 'een schizofrene situatie' aan, zegt hij in een interview met de Volkskrant waarin hij voor het eerst zijn bevindingen deelt. 'Op sommige plekken is het aantal thuiszitters in korte tijd gehalveerd. Op andere gaat het minder goed. Dat stoort mij, want het kan wel.'

In 2014 is het zogenoemde passend onderwijs ingevoerd. Meer zorgkinderen moesten naar reguliere scholen en het aantal thuiszitters zou worden teruggedrongen. De praktijk bleek echter anders.

Bekijk het volledige verhaal van Dullaert in de Volkskrant hier.

Laatste nieuws