Leraren moeten meer samenwerken

DEN HAAG - De samenwerking tussen leraren moet beter, aldus de Onderwijsraad in een gepubliceerd advies aan de Tweede Kamer.

Jarenlang is er met name aandacht geweest voor de opleiding en kennis van de individuele leraar. Nu is het tijd om bij elkaar in de klas te kijken en van collega's te leren. Aldus de Onderwijsraad.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat leraren zich nog te vaak overwerkt en overvraagt voelen. Dus wilde de Tweede Kamer weten hoe het beter kan. Of: hoe de politiek leraren de ruimte kan geven om hun werk zo goed mogelijk te doen.

Bemoei je er vooral niet te veel mee, is het antwoord van de Onderwijsraad. Bestuurders gaan nog te veel uit van 'managementlogica'. "In de managementlogica staan strategie, structuur en systemen centraal", aldus het advies, "in plaats van op de voor het onderwijs zo belangrijke ontwikkeling en motivatie".
Leraren moeten binnen hun eigen school beter samenwerken. Bijvoorbeeld door in duo's te bespreken waar ze in de klas tegenaan lopen, door elkaars lessen te observeren of door aan een externe deskundige te vragen eens kritiek te leveren, is de raad van mening.
   
De Onderwijsraad legt het initiatief vooral bij schoolbesturen. Die moeten zorgen dat leraren daadwerkelijk de tijd krijgen om gezamenlijk te werken aan beter onderwijs. Hoe dat precies moet, blijft in het midden. De overheid kan daar bij helpen, maar dient op gepaste afstand te blijven.

Laatste nieuws