MAASTRICHT - De toekomst verandert radicaal en daarom moet er ook in het onderwijs een revolutie komen. Hieraan kan innovatieve technologie een belangrijke bijdrage leveren, aldus drie docenten van de faculteit Rechten van Maastricht University. De docenten integreren zelfs simulaties, virtuele werelden en hologrammen in hun onderwijs.
Ook in het onderwijs gaat de nadruk steeds meer liggen op het beheersen van zogenaamde softskills: 21ste eeuwse vaardigheden zoals luisteren, onderhandelen en bemiddelen. Met nieuwe innovatieve technologieën kunnen zulke vaardigheden geoefend worden in de klas in een real life context. De opkomende technologieën zorgen tevens voor meer betrokkenheid bij studenten.
Op de faculteit rechten in Maastricht wordt inmiddels steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Twee jaar geleden begonnen de drie docenten voorzichtig te experimenteren met een product als Google Glass tijdens een les onderhandelen. Ook gaan de docenten binnenkort aan de slag met Microsoft HoloLens, een bril om een hologram te gebruiken. “Zo kun je het laten lijken of er een rechter aanwezig is in de klas.”. Of de verdachte, getuigen enzovoorts. Een student wordt zodoende beter voorbereid op de praktijk.
Volgens de docenten zal het onderwijs steeds meer gepersonaliseerd worden. Bovendien kan het stressniveau van een student tijdens het pleiten direct gemeten worden via een instrument die bloeddruk en hartslag meet. De docent kan dan inspringen als de stress te groot wordt.
De nieuwe technologieën maken het voor docenten ook mogelijk om beter te sturen op motivatie en specifieke competenties of tekortkomingen van de student.