Grootste stijging voor cao-lonen sinds 2008

DEN HAAG - In 2020 zijn de cao-lonen met 3% gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 2008. Ondanks de coronacrisis is de cao-loonstijging jaren niet zo hoog geweest als in 2020, zo bericht het CBS vandaag.

Daarbij speelt vooral mee dat voor bijna drie kwart van de cao’s in maart van dit jaar (toen de eerste lockdown begon) al een akkoord was afgesloten over heel 2020. De effecten van de coronacrisis zijn nog niet zo goed te zien in deze cijfers.
 
Lonen bij overheid stijgen het hardst

Van de drie cao-sectoren stegen de lonen bij de overheid met 3,2% het hardst. Bij gesubsidieerde instellingen stegen de lonen met 2,7% juist het minst. Bij de verschillende bedrijfstakken is te zien dat de lonen in de industrie met 3,8% het hardst stegen. In de landbouw, bosbouw en visserij was de loonstijging met 1,8% het kleinst.

Het volledige jaarcijfer van de consumentenprijzen is nog niet bekend, maar in de eerste 11 maanden lagen die prijzen gemiddeld 1,3% hoger dan in dezelfde periode in 2019. De cao-lonen zijn volgens de voorlopige cijfers dus ongeveer 1,7% meer gestegen dan de prijzen.

 

 

Bron: CBS

Laatste nieuws