Schoolkantines worden gezonder door begeleiding

AMSTERDAM - Het aanbod en de uitstraling van schoolkantines wordt gezonder als scholen op dat punt begeleiding krijgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Irma Evenhuis. 

Het Voedingscentrum biedt scholen een set richtlijnen die aangeeft hoe scholen hun kantines gezonder kunnen maken. Uit het onderzoek van Evenhuis blijkt dat wanneer scholen geholpen worden met de implementatie daarvan, de kantines ook daadwerkelijk gezonder worden dan kantines van scholen die alleen de richtlijnen, maar geen begeleiding ontvingen.

Elke school een eigen implementatieplan

Het is belangrijk dat elke school een eigen implementatieplan maakt samen met alle betrokkenen, zoals de cateraar, docenten, ouders, leerlingen en de gezondheidsbevorderaars van de GGD, aldus Evenhuis. Daarin spreken ze af wat ze willen bereiken en wie daarbij betrokken zijn. Wanneer scholen ondersteuning krijgen bij het implementeren van die richtlijnen, heeft dat een positief effect.

Hoe die begeleiding eruit ziet, kan heel verschillend zijn. De middelen die het beste geëvalueerd werden door de scholen zijn het persoonlijke bezoek en advies van een Schoolkantine Brigadier en online tools zoals de Kantinescan, een stappenplan, de brochure waarin de richtlijnen worden uitgelegd en de factsheet met wensen en behoeftes van leerlingen.

De onderzoeksresultaten van Evenhuis worden gebruikt om het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum te verbeteren en scholen nog beter te ondersteunen, onder andere met de Schoolkantine Brigadiers.

 

Bron: Voedingscentrum

Laatste nieuws