Robots in het onderwijs: moeten docenten zich zorgen maken?

UTRECHT - Uit onderzoek blijkt dat bij de helft van de meest gevraagde functies robots de werkzaamheden grotendeels gaan overnemen. Maar is dit ook zo voor de docent?

Jobpersonality meldt dat veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant, financieel administratief medewerker en logistiek planner een stuk minder toekomstbestendig zijn door robotisering. Dit heeft als gevolg dat jongeren die nu opgeleid worden tot bijvoorbeeld accountant of vrachtwagenchauffeur er ernstig rekening mee moeten gaan houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.

Wat moeten leerlingen van nu leren om zich straks te kunnen onderscheiden van robots op de arbeidsmarkt? En wat voor gevolgen hebben de ontwikkelingen voor docenten en ander school personeel?

Deskundigen geven aan dat een robot niet per definitie zorgt voor een effectiever leerproces. Robots kunnen bijvoorbeeld niet beter adaptief onderwijs aanbieden dan een tablet met dezelfde software. Bovendien is de fijne motoriek en het vermogen om menselijk gedrag te interpreteren nog niet genoeg ontwikkeld om een robot geloofwaardig en zinvol alleen voor de klas te laten staan.

De vraag die vaak gesteld wordt is hoeveel verantwoordelijkheid willen we aan een robot geven? Het gaat daarbij niet zozeer om de robot, maar met name om de software die erachter zit.

Een robot (of andere technische snufjes) kunnen wel uitkomst bieden bij een aantal werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij het nakijken van een rekensom. Dit is heel goed te programmeren en na te kijken door de robot. Daardoor krijg je als docent meer tijd voor andere zaken die robots niet kunnen.

Wat denkt u? Wat voor effect zullen robots hebben op het Onderwijs? Log in om te reageren of schrijf u gratis in.

 

Foto: Robot Eddy

Laatste nieuws