Docenten voelen zich steeds minder veilig op middelbare school

GRONINGEN - Bijna een kwart van de docenten in het voortgezet onderwijs voelt zich minder veilig op school dan drie jaar geleden. Een op de tien beoordeelt de eigen veiligheid zelfs met een onvoldoende, aldus een enquête van DUO Onderwijsonderzoek & Advies.

Meer dan duizend docenten uit het voortgezet onderwijs deden de laatste 12 maanden aan de enquête mee. 

Hoewel 83 procent van de docenten de eigen sociale veiligheid met een 7 of hoger als voldoende beoordeelt en 14 procent zich veiliger voelt dan drie jaar geleden, is het gemiddelde cijfer in drie jaar gedaald van 8,6 naar 7,8.

Bijna kwart heeft te maken met ongewenst gedrag van collega's of leerlingen

Van alle ondervraagden zegt 23 procent te zijn geconfronteerd met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. In de meeste gevallen gaat het om ongewenste omgangsvormen, gevolgd door verbale intimidatie of geweld.

Een kwart van de docenten kreeg te maken met verbaal geweld door leerlingen. Zo werden ze bijvoorbeeld uitgescholden, gekleineerd of bedreigd. Een op de tien zegt dat ook ouders dit gedrag vertoonden.

Daarnaast had een op de vijftig docenten te maken met fysiek geweld door leerlingen, met name duwen en slaan. Drie van de ondervraagden kregen te maken met fysiek geweld door ouders.

Drugs

Veel leerkrachten uit het voortgezet onderwijs geven aan dat zij leerlingen met drugs hebben gezien. Circa 39 procent geeft aan een leerling die stoned was in de klas te hebben gehad en 29 procent zag drugshandel op en rondom school. 

​Deze docenten stellen dat de schoolleiding onvoldoende actie onderneemt bij incidenten en spreken van een angstcultuur.

Bron: DUO / ANP

Laatste nieuws