Twee derde van de basisscholen geeft hoger schooladvies na eindtoets

UTRECHT - Op twee derde van de basisscholen hebben leerlingen een hoger schooladvies gekregen omdat ze hoger hadden gescoord op hun eindtoets. In de helft van de gevallen ging het om 1 of 2 leerlingen per klas. In 10 procent van de gevallen ging het meer dan 5 leerlingen. Aldus een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 650 schoolleiders.

Scholen zijn verplicht tot heroverweging van het schooladvies wanneer de toetsresultaten hoger uitvallen dan het schooladvies van de leerkracht. De scholen zijn echter niet verplicht het advies ook daadwerkelijk aan te passen. Toch heeft twee derde van de basisscholen dit wel gedaan. In de meeste gevallen kwam dit verzoek van de ouders.
 
Vorig jaar kreeg bijna een kwart van de basisschoolleerlingen een hoger advies nadat ze hoger scoorden op de eindtoets. Volgens de AVS zijn de resultaten van dit jaar het bewijs dat het onderwijs op de goede weg is door het schooladvies leidend te laten zijn in plaats van de toetsresultaten, zoals dit voor 2016 het geval was.
 
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs vindt dat de peiling van de AVS laat zien dat “veel schooladviezen van goede kwaliteit zijn en dat de eindtoets goed werkt voor de leerlingen waar net iets meer in zit''.
 
Het ministerie van onderwijs evalueert dit jaar de aanpassingen. Vervolgens is het aan de Tweede Kamer om definitief te besluiten of het schooladvies van de leerkrachten leidend blijft. 
 
 
Bron: AVS

Laatste nieuws