Onderzoek: driekwart van basisschoolleraren door ouders onder druk gezet om schooladvies aan te passen

AMSTERDAM - Ouders intimideren basisschoolleraren om een hoger schooladvies te krijgen. Er worden docenten uitgescholden en er zijn ouders die docenten bedreigen of zeggen naar de rechter te stappen als het advies van hun kind niet wordt aangepast. Drie op de vier leraren van groep 7 en 8 is de afgelopen twee jaar onder druk gezet door ouders. Eén op de vijf docenten is weleens gezwicht onder die druk.

Hierover bericht De Volkskrant op basis van een  enquête gehouden onder leerkrachten van vakbond CNV Onderwijs en EenVandaag. Aan de representatieve steekproef onder CNV-leden deden ruim 2.000 leraren mee, onder wie 633 docenten die (voorlopig) schooladvies geven in groep 7 en 8.

Sinds 2015 is niet de score op de eindtoets, maar het oordeel van de docent doorslaggevend voor het schooladvies van een basisschoolleerling. Dat levert steeds vaker conflicten op. Circa 90 procent van de leraren maakte de afgelopen twee jaar mee dat een ouder het niet eens was met het advies. De druk vanuit ouders kan zo hoog oplopen dat een kwart van de leraren die ermee te maken hebben, overweegt te stoppen als docent.

'Het is volstrekt onacceptabel dat leraren zo onder druk gezet worden dat ze overwegen het onderwijs te verlaten', aldus CNV Onderwijs-voorzitter Loek Schueler. 'We hebben juist nu elke docent keihard nodig.' Dat zowel leraren als de schoolleiding soms zwichten onder die druk is volgens haar 'kwalijk'. 'Docenten en teamleiders moeten met elkaar in gesprek over hoe om te gaan met druk.'

Bron: CNV Onderwijs, EenVandaag, De Volkskrant

Laatste nieuws