Btw-teruggaven 'pro rata' voor onderwijsinstellingen: update voor VO/MBO/HBO/WO

ASSEN & RIJEN - Simplitax Solutions is gespecialiseerd in btw. Wij komen in de praktijk geregeld onderwijsinstellingen tegen die onvoldoende gebruik hebben gemaakt van de kansen die de btw-wetgeving biedt.

Op 23 februari 2018 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over btw-aftrek op algemene kosten van een HBO-instelling. Voor Simplitax Solutions vormt dit aanleiding om de lezers van Onderwijsland.com te updaten.

Vrijwel iedere VO-, MBO-, HBO-, of WO-instelling heeft een aantal bij wet verplichte btw-belaste activiteiten. Dit zijn onder meer kantineverkopen, niet onderwijsgerelateerde detacheringen, kluisjesverhuur, verhuur sportzalen, verkoop van zelfgemaakte goederen en verhuur van onroerend goed. Dat dergelijke activiteiten veelal leiden tot een voor de onderwijsinstelling zeer voordelige uitkomst hebben wij in voorgaand nieuwsbericht onder de aandacht gebracht.

Een btw-belaste activiteit leidt niet alleen tot aftrek voor de inkoop voor die specifieke activiteit en een stukje aftrek op investeringen zoals nieuwbouw, maar er ontstaat ook recht op aftrek op algemene kosten. Dit zijn kosten die niet alleen zien op onderwijs, maar (theoretisch) ook zien op btw-belaste activteiten. Denk bijvoorbeeld aan kosten zoals huisvesting, ICT, de accountant en de schoonmaak.

Aftrek op algemene kosten wordt in de praktijk de 'pro rata aftrek' genoemd. Dit valt op meerdere manieren te berekenen, bijvoorbeeld op basis van inkomsten of op basis van vierkante meters van het gebouw.

Het arrest van 23 februari 2018 is zeer omvangrijk en complex. Om één en ander te verhelderen, werken we de standpunten van de Belastingdienst en van de HBO-instelling in een vereenvoudigd voorbeeld cijfermatig uit. Laatstgenoemde trok hier aan het langste eind:

Tabel:

                                                                     Standpunt HBO                   Standpunt Belastingdienst

 

Btw-omzet                                                     2.000.000                            2.000.000

Diverse opbrengsten derden                     18.000.000                          18.000.000

Collegegelden                                               48.000.000                           48.000.000

Overheidssubsidies                                    155.000.000                       155.000.000

 

Btw op algemene kosten                              7.500.000                             7.500.000            

Breuk 2  /  [ 2 + 18 + 48 ] =                              2,9%

Breuk 2  /  [ 2 + 18 + 48 + 155 ] =                                                                 0,9%

Aftrek (per boekjaar)                                     217.500                                67.500

 

Het wel of niet meenemen van overheidssubisdies maakt een aanzienlijk verschil. Heeft uw instelling te maken met collegegelden? Dan is deze uitspraak zeker relevant. Voor een VO-instelling die niet te maken heeft met collegegelden is de pro rata aftrek ook uiterst interessant. Hier gelden andere berekeningswijzen waar de aftrek kan oplopen tot € 75.000,- per jaar.

De fiscaal juristen van Simplitax Solutions komen graag vrijblijvend bij u langs om de kansen voor uw instelling te bespreken. U vindt onze contactgegevens op www.simplitax.nl 

Simplitax Solutions: tax with a smile :)

Laatste nieuws